Csép Éva Andrea: sürgősen növelni kell a szociális szolgáltatásokra kiszabott állami támogatások összegét

Csép Éva Andrea: sürgősen növelni kell a szociális szolgáltatásokra kiszabott állami támogatások összegét

„A munkaügyi minisztériumnak kötelessége növelni és napjaink igényeihez igazítani a magán szociális szolgáltatásokat biztosító szervezeteknek szánt állami támogatást. Elfogadhatatlan az a tény, hogy azok a szervezetek, amelyek hasonló, a társadalom számára elengedhetetlen, hiánypótló munkát végeznek, alultámogatottságuk miatt a tevékenységük felfüggesztésére kényszerüljenek” – hívta fel a figyelmet Csép Éva Andrea képviselő, az alsóház munkaügyi és szociális bizottságának titkára annak kapcsán, hogy kérdést intézett a munkaügyi minisztériumhoz. Ebben arról érdeklődik a szaktárcától, hogy az elmúlt kilenc évben miért nem emelte meg a szociális szolgáltatásokat nyújtó magánszervezeteknek szánt állami támogatások összegét. 

Csép Éva Andrea, az RMDSZ Maros megyei parlamenti képviselője úgy értékelte, hogy a szociális szolgáltatásokat nyújtó szervezeteknek, intézményeknek nagyon fontos szerepük van társadalmunkban, ezek hiányában ugyanis nagyon nehézkessé, akár lehetetlenné válna azon személyek mindennapi élete, akik a hétköznapi életük megkönnyítése vagy akár a túlélés érdekében rászorulnak a szociális gondozás különböző típusaira. A képviselő elmondása szerint ezen szolgáltatások havi fenntartási átlagköltségének biztosítania kell a minimális minőségi standardokat, törvény szerint pedig ezek összege nem lehet kisebb a kormány által meghatározott minimális standardköltségnél. Továbbá rámutatott arra is, hogy majdnem kilenc év telt el ezen összegek megállapítása óta, kilenc év alatt viszont a bruttó minimálbér 600 lejről 1900 lejre nőtt, ezzel egy időben nőtt a személyenkénti szociális szolgáltatások költsége is, ellentétben az állami havi támogatás összegével. 

„Havonta keresnek meg különböző szociális szolgáltatásokat nyújtó szervezetek az ország több megyéjéből, szakmai találkozókon, konferenciákon, és minden alkalommal aggodalmukat hangsúlyozzák azzal kapcsolatban, hogy ezek az összegek költségeik 50 százalékát sem fedezik. Egy nappali foglalkoztató központnak például egy személy ellátáshoz havi 500 lejre van szüksége, ezzel szemben az állami hozzájárulás ebben a kategóriában 175 lej” – mutatott rá a szakpolitikus. 

A képviselő ugyanakkor magyarázatot kért arra is, hogy minek köszönhető az állami és magán szociális szolgáltatásokat nyújtó intézményeknek szánt állami támogatások összegei közötti óriási különbség, ugyanakkor mikor tervezik ezt a különbséget felszámolni. „Aggodalomra ad okot az a tény is, hogy az alultámogatott hasonló intézmények évről-évre a fenntarthatóság hiánya miatt nem tudják folytatni tevékenységüket, a kialakult helyzet pedig országszerte súlyosbítja a szociális problémákat” – zárta indoklásait Csép Éva Andrea a munkaügyi miniszterhez intézett kérdésében.  

A Maros megyei képviselő annak következtében intézett hivatalos kérdést Lia Olguța Vasilescu munkaügyi miniszterhez, hogy az elmúlt hónapokban több fórumon is az adott területen dolgozó intézményvezetők számos alkalommal hívták fel figyelmét alulfinanszírozottságuk problémájára, többek között a képviselő által nemrégiben létrehozott szakértői csoport első találkozóján, valamint az elmúlt héten az erdélyi diakóniai csoportok, szeretetszolgálatok számára szervezett marosvásárhelyi konferencián.  

A munkaügyekért felelős minisztériumnak 30 nap áll rendelkezésére ahhoz, hogy a feltett kérdésekre választ adjon.

kapcsolódó

Hírlevél