Borbély László: aktualizálni kell, és az ENSZ 2030-as Menetrendjéhez kell hangolni Románia Fenntartható Fejlődési Stratégiáját

Borbély László: aktualizálni kell, és az ENSZ 2030-as Menetrendjéhez kell hangolni Románia Fenntartható Fejlődési Stratégiáját

Borbély László államtanácsos Románia Kormányának képviseletében vett részt június 12-én Bukarestben a „Jump to Smart 1.0. – Az Intelligens Városok Romániája” elnevezésű konferencián. A politikus a „smart administration” panelre kapott meghívást előadókét.

A konferenciának olyan illusztris meghívottjai voltak, mint Őexcellenciája Stella Ronner-Grubacic holland nagykövet, Corina Crețu európai biztos, Románia kormányának miniszterei, helyi közigazgatási képviselők és olyan cégek, amelyek a városok intelligens fejlesztéséhez kínálnak megoldásokat.

A találkozón Borbély László, a miniszterelnök tanácsadó testületének államtanácsosa rámutatott, mennyire fontos annak a középtávú területfejlesztési stratégiának a gyakorlatba ültetése, amelyet 2008-ban fogadtak el, többközpontú fejlesztésre és régiófejlesztési központokra alapozva.

Romániának ugyanakkor már 2008 óta létezik Fenntartható Fejlődési Stratégiája, amelyet az életbe léptetéshez aktualizálni kell, és az ENSZ 2030-as Menetrendjéhez kell hangolni.

Az Okos városok koncepcióra vonatkozóan Borbély László elmondta, hogy a 2030-as Menetrend gyakorlatba ültetése közép- és hosszú távon fenntartható fejlődéshez vezet. Az infrastruktúra-építés és az innováció támogatása fenntartható városokhoz és közösségekhez, a települések fejlődéséhez vezet, hogy azok mindenki számára nyitottak, biztonságosak, rugalmasak és tartósak legyenek.

A helyi hatóságokkal való együttműködés meghatározó Románia fenntartható fejlődésében.

Borbély László államtanácsos a szervezőktől a végén egy „Szén-dioxid-semlegesítő bizonylatot” kapott.

kapcsolódó

Hírlevél