Borbély Károly: Romániának egy reális energiastratégiára van szüksége (AUDIÓ)

Borbély Károly: Romániának egy reális energiastratégiára van szüksége (AUDIÓ)

„Romániának egy reális energiastratégiát kell kidolgoznia a 2014-2035 időszakra, amely megfelel az ország energiaszükségleteinek. E célból a szakminisztérium nemrég közvitát kezdeményezett egy közép- és hosszú távú stratégia kialakítása érdekében, ez várhatóan idén novemberben véglegesül”– nyilatkozta június 10-én Borbély Károly, az RMDSZ energiaügyekért felelős államtitkára Brüsszelben, a Román Energetikai Központ által szervezett „Románia energetikai potenciálja az EU energetikai átalakulásában” című konferencián.

Borbély a konferencián ismertette, hogy a román kormány továbbra is támogatja a hazai energetikai szektorba befektetni kívánó külföldi vállalatokat, majd ezt követően elmondta: „fejlesztenünk kell a megújuló energiaforrásokat, ezek közül kiemelten a biomasszát támogatjuk, illetve azokat a projekteket részesítjük előnyben, amelyek növelik az energiahatékonyságot, valamint fenntarthatóságot és megbízhatóságot nyújtanak hosszútávon”.


Az államtitkár felszólalásában hangsúlyt fektetett a hazai erőforrások fontosságára, valamint ezek környezetbarát felhasználásának módozataira. „Az európai szabványoknak megfelelően továbbra is csökkenteni fogjuk a széndioxid-kibocsátás mértékét, ezért az elkövetkezőkben többek között a vízenergiára is nagy hangsúlyt fektetünk. Emellett figyelemmel kísérjük a tagállamok által bevezetett támogatási rendszereket és az energiapiacon lévő illetékek újragondolása által csökkenteni kívánjuk a villanyenergia költségét. Prioritásaink között szerepel a szénnel működő erőműveknek hatékonyságának növelése, valamint kiemelt fontossággal kell kezelnünk a nem konvencionális energiaforrásokat. Célunk az, hogy 2019-ig Románia energiafüggetlen állam legyen” – nyilatkozta Borbély Károly, a Szövetség államtitkára a brüsszeli konferencián.

Borbély Károly nyilatkozata

kapcsolódó

Hírlevél