Borbély Károly: az európai energetikai források felhasználására és kiaknázására nagyobb figyelmet kell fordítani (AUDIÓ)

Borbély Károly: az európai energetikai források felhasználására és kiaknázására nagyobb figyelmet kell fordítani (AUDIÓ)

„Románia támogatja az EU energiaimporttól való függőségének csökkentését célzó törekvéseit és egyetért azzal is, hogy az európai energetikai források felhasználására és kiaknázására nagyobb figyelmet kell fordítani, valamint szorgalmazza az innovatív alacsony szén-dioxid-kibocsátású technológiák fejlesztésére és alkalmazására való átállását. Ugyanakkor támogatjuk és szükségesnek tartjuk a nukleáris energia fejlesztésére vonatkozó intézkedéseket, amelyek fontos szerepet töltenek be az energiatartalékok biztosításában azáltal, hogy a 2050-re megszabott dekarbonizációs ütemtervet betartjuk” – ismertette Románia prioritásait Borbély Károly, az RMDSZ energetikai ügyekért felelős államtitkára ma Milánóban, azon az informális tanácsi találkozón, amelyen jelen voltak az EU tagállamok energiaügyekért felelős miniszterei. A találkozó fő témaköre az Európai Unió energetikai biztonságára kidolgozott jelentés megvitatása volt, amelyet a soros olasz elnökség terjesztett elő.

Az Európai Unió Tanácsának soros elnökségét ellátó Olaszország, programjában kiemelten foglalkozik az energiabiztonság kérdéskörével. Románia elfogadta az olasz elnökség által készített jelentést, amely rövid, közép és hosszú távon javasol megoldásokat energetikai téren.

 

Borbély Károly elmondta, a rövid távú célok a 2014-2015 telén felmerülő energiaellátásra vonatkoznak, az Európai Bizottság október elsején egy kiegészítő dokumentumot csatolt ehhez a jelentéshez, amely az állampolgárok földgáz ellátására vonatkozik.

 

Az államtitkár továbbiakban hangsúlyozta: „Komoly kihívás előtt áll az Európai Unió energia téren, éppen ezért folytatnunk kell minden olyan intézkedést az energiabiztonságért, amely által növeljük az energiahatékonyságot. Továbbra is kiemelten kell kezelnünk a stratégiai jelentőségű beruházásokat és csökkentenünk kell az oroszoktól továbbított földgáz mennyiséget. Romániának geopolitikai szempontból nagyon fontos szerepe van EU-s tagországként a regionális energiabiztonság kialakításában és megőrzésében. A tagállamoknak kötelességük közösen kidolgozniuk egy hatékony energiastratégiát és ezt közösen kell gyakorlatba ültetnünk, hozzájárulva ezáltal az EU gazdasági versenyképességéhez. Az elkövetkezendő években jelentős beruházásokra lesz szükség annak érdekében, hogy Európa energetikai infrastruktúráját a jövő kihívásaihoz igazítsuk”.

Borbély Károly nyilatkozata

kapcsolódó

Hírlevél