Biró Rozália: a nemek közötti egyenlőség elengedhetetlen a fenntartható fejlődés eléréséhez

Biró Rozália: a nemek közötti egyenlőség elengedhetetlen a fenntartható fejlődés eléréséhez

A nők és férfiak esélyegyenlőségének napján, május 8-án, Biró Rozália a Képviselőház külügyi bizottságának elnöke országos konferenciát szervezett a román parlamentben „A nemek közötti egyenlőség - fenntartható fejlesztési célkitűzés” elnevezéssel, melyen az Esélyegyenlőségi Ügynökség (ANES), a Nép ügyvédje,  a Diszkriminációellenes Tanács (CNCD) képviselői, illetve a nők és férfiak közötti egyenjogúsággal foglalkozó nemzetközi intézmények vezetői vettek részt.

Az esélyegyenlőségi nap törvényének kezdeményezője, Biró Rozália értékelte azokat az eredményeket, amelyeket  az elmúlt 5 évben elértek úgy politikai, mint gazdasági életben  az esélyegyenlőség megvalósítása terén, hangsúlyozva az intézmények közötti együttműködések szükségességét.

Az Esélyegyenlőségi Ügynökség vezetője, Graţiela Drăghici államtitkár előadásában kiemelte a Nők elleni erőszak felszámolására vonatkozó törvény módosításának sikerességét, mely módosítás Csép Andrea parlamenti képviselő kezdeményezése alapján a sürgősségi távoltartási rendelet bevezetését eredményezte a családon belüli erőszak áldozatainak azonnali védelme érdekében. Azokról a törvénytervezetekről is beszélt, amelyek mára már jogerőssé váltak és a nők védelmét és a családok biztonságát szavatolják.

Graţiela Drăghici államtitkár intézményének elismeréseként „tiszteletbeli nagykövet ” minősítési oklevelet ajándékozott Biró Rozáliának a nők és férfiak esélyegyenlőségének megvalósításáért kifejtett munkássága méltatásaként.

Molnár Zsolt, Románia Népügyvéd helyettese arról a jelentésről tájékoztatott a konferencián, amelyet az intézmény végez a nők elleni erőszak jelenségéről,  illetve az áldozatok védelmének biztosításáról.

Az Európai Unió Tanácsa keretében működő Fenntartható fejlesztési munkacsoport elnökasszonya Lőrincz Csilla, „Nemek közötti egyenlőség - az Agenda 2030 perspektívájából” elnevezésű előadásában az esélyegyenlőség globális európai uniós szintű és romániai kihívásáról beszélt. Előadásában elmondta, hogy az EU-s elnökség alatt a tagállamok elfogadtak egy fenntartható Unióért című tanácsi következtetéseket, amelyek meghatározzák az Unió követendő irányát a következő időszakban.

Csép Andrea képviselő, az RMDSZ Nőszervezetének tevékenységeiről számolt be, amelyek a NEEEM mozgalom keretében történtek. Rávilágított a szakemberek tájékoztató munkásságára, amelyben mintegy 6000 diák részesült az elmúlt két év során, és a nők elleni erőszak felszámolása érdekében a mentalitásváltás szükségességét sürgette.

Az European Women's Lobby  vezetői előadásaikban, a politikai döntéshozatalban való egyenlő részvétel fontosságát,  a választási törvény megváltoztatásának  szükségességét hangsúlyozták  a  nők részvételének növelése céljából.

Pop Alice a National Democratic Institute romániai igazgatója azokat a felméréseket mutatta be, amelyek a politikus nők elleni zaklatás, erőszak, megkülönböztető párbeszéd jelenlétét vizsgálják Romániában, ezt a többi tagállamban fennálló folyamatokhoz viszonyítva. Kiemelte: intézményük feladata bátorítani és támogatni a nők politikai szerepvállalását.

A konferencia következtetéseit levonva, Biró Rozália hangsúlyozta, hogy a fenntartható fejlesztés egyik feltétele az erős regionális képviselet biztosítása, az erőszak bármely formájának visszaszorítása és felszámolása a kiegyensúlyozott képviselet révén.

 

 

 

 

kapcsolódó

Hírlevél