„Bevették” Végvárt

„Bevették” Végvárt

Tizenhat év után ismét magyar polgármestere van a Temes megyei Végvár községnek, ahol a tegnapi választásokon az RMDSZ színeiben induló Csáki-Gál Károly nagy fölénnyel győzte le ellenfeleit. A község új polgármestere szerint Végvár a példája annak, hogy összefogás által a magyar közösség meg tudja mutatni erejét.

A tavaly népszámlálás előzetes adatai szerint Végváron mindössze 37,5% a magyarság aránya, a községben pedig legutóbb 1992 és 1996 között volt magyar polgármester. Azóta a magyar jelöltek rendszerint a választások második fordulójában, a román pártok összefogásának következtében veszítették el a versenyt. Az idei, egyfordulós választási rendszer következtében kiváló esély nyílt a magyar közösség számára a polgármesteri szék visszaszerzésére. Ilyen körülmények között az RMDSZ polgármesterjelöltje, Csáki-Gál Károly által összegyűjtött 440 szavazat elégségesnek bizonyult a pozíció elnyeréséhez.

„Végre együtt erősek vagyunk” – nyilatkozta eredményhirdetést kővetően az új polgármester. Csáki-Gál ugyanakkor hozzátette: „Civilizált kampányt folytattunk, mert mi egy civilizált, modern községet akarunk. Meg akarjuk változtatni az itt élők mentalitását, Végváron mától az emberek számítanak. Mától kezdődik a munka és az elkövetkező négy évben együtt építjük Végvárt.”

kapcsolódó

Hírlevél