Benkő Erika: a román pártok szabadjára engedték az ultranacionalista szónokaikat, a nyelvi jogokra vonatkozó törvénymódosítási javaslat kapcsán a Parlamentben

Benkő Erika: a román pártok szabadjára engedték az ultranacionalista szónokaikat, a nyelvi jogokra vonatkozó törvénymódosítási javaslat kapcsán a Parlamentben

Sajtótájékoztatót tartott Benkő Erika, háromszéki parlamenti képviselő október 6-án, az RMDSZ által benyújtott a nemzeti kisebbségek nyelvi jogainak bővítésével kapcsolatosan. A szimbólumok használatát érintő törvénymódosítás sajnálatos módon elbukott a parlamenti bizottságokban és a Parlamentben.

A képviselő az említett fejlemény kapcsán elmondta, hogy ebből a lépésből világossá vált: Románia nem akarja betartani azokat a nemzetközi egyezményeket, amelyeket a kisebbségek jogaival kapcsolatosan tett.

„Románia nemzetközi szinten azzal fényezi magát, hogy példaértékű módon megoldotta a kisebbségek helyzetét. A valóság mindeközben az, hogy nem engedik bővíteni a kisebbségi nyelvi jogokat, szisztematikus visszarendeződés történik a nyelvi jogok és a szimbólumhasználat terén” – fejtette ki a parlamenti képviselő.

Benkő Erika emlékeztetett arra a tényre is, hogy a magyar közösségeket Erdély szerte egyre több magyarellenes inzultus éri, egyre több a magyarok ellen irányuló idegengyűlölő incidens, ennek alapján levonva azt a következtetést, hogy Románia minden, csak nem modellértékű állam a kisebbségi jogok terén.

Döbbenetes volt számomra nézni az emberjogi, jogi és közigazgatási bizottságok ezzel a témával kapcsolatos együttes ülésén, ahogy a román pártok szabadjára engedték az ultranacionalista szónokaikat. Később a Képviselőház plénumában is visszaköszöntött mindez. A bizottsági ülésen nem voltak hajlandók sem elolvasni a módosítások szövegét, sem érdemben tárgyalni cikkelyeként azokról, a lehetőségét is elutasítva a párbeszédnek. számolt be tapasztalatairól.

A sepsiszentgyörgyi képviselő felidézte, hogy korábban politikai nyilatkozatban is elmondta, hogy a jövő évi centenárium kapcsán a román államnak gesztusokat kellene tennie a magyar közösség felé, csakis ezzel tudnák elérni azt, hogy a magyar kisebbség ne érezze magát kívülállónak ebben az országban akkor, amikor az ország a modern államiságának a százéves évfordulóját ünnepli. „Oda kellene figyelniük a magyar közösség komfortérzetére ebben az országban és vigyázniuk arra, hogy ne mélyüljenek a történelem okozta sebek. Mi folyamatosan azt mondjuk, hogy tovább kell lépni, de ahhoz, hogy ezt megtegyük, hihetetlenül fontos az, hogy ne akadályozzanak bennünket a nyelvi jogaink gyakorlásában és az identitásuk kifejezésében.hangsúlyozta a nemzeti és regionális szimbólumok használatának kapcsán.

Kifejtette, óhatatlanul felmerül a kérdés, hogy hogyan tovább, mi lesz ennek a lépésnek a következménye, hogyan alakul az együttműködés a kormánypártokkal. Nyilvánvaló, ezt a döntést az RMDSZ erre kijelölt testülete hozza meg. „Újra kell értékelni az együttműködési protokollumot és világos határidőkre van szükség az ebben foglalt kisebbségi jogokkal kapcsolatos törvényalkotási folyamat tekintetében” – ismertette személyes álláspontját a képviselő.

 

kapcsolódó

Hírlevél