Az uniós tagállamok maguk határozhatják meg, milyen mértékben engedélyezik a génmódosított szervezetek termesztését

Az uniós tagállamok maguk határozhatják meg, milyen mértékben engedélyezik a génmódosított szervezetek termesztését

Elfogadták az Európai Parlament és az Európai Tanács 2001/18/EK irányelvének módosítását ma, június 12-én Luxemburgban, az Európai Unió környezetvédelmi minisztereinek tanácskozásán– nyilatkozta Korodi Attila RMDSZ-es miniszter, aki Románia képviseletében vett részt a találkozón.

„Az irányelv a géntechnológiával módosított szervezetek környezetbe történő szándékos kibocsátására vonatkozik, és a Luxemburgban elfogadott módosítás értelmében a tagállamok saját maguk dönthetik el, hogy milyen mértékben engedélyezik a génmódosított szervezetek termesztését” – fogalmazott a miniszter.

 

„Románia támogatja a 2001/18/EK irányelv módosítását, mert ez fontos előrelépés a génmódosított szervezetekre vonatkozó törvénykezés javításában” – mondta Korodi Attila felszólalásában, majd hozzátette: „ez egy olyan jogi eszköz, amely révén a tagállamok, figyelembe véve a helyi mezőgazdasági és környezetvédelmi politikákat, maguk dönthetik el, hogy milyen mértékben engedélyezik a génmódosított szervezetek termesztését. A mai egyezség kiemelkedő, és mandátumot ad arra, hogy az Európai Tanács hamarosan elkezdődő olasz elnöksége alatt folytatódjon az egyeztetés az Európai Parlamenttel, és utóbbi mielőbb formálisan is elfogadja azt.”


A 2030-as energia- és klímacsomagra vonatkozóan a tanácskozáson szó esett azokról a területekről, amelyek 2030-ig jelentősen hozzájárulhatnak az Unió szintjén az üvegházhatást kiváltó gázok csökkentéséhez. A miniszterek továbbá egyeztettek azokról az EU-s politikákról és eszközökről, amelyek elősegíthetik a szóban forgó csomag megvalósításához szükséges befektetéseket.

 

„A 2030-as csomag kijelöli az Unió tagállamainak gazdasági fejlődési vonalát a következő évtizedekre, ezért fontos, hogy mindegyikük számára lehetőségteremtő jelleggel bírjon. Tehát az általunk elfogadott döntések mindegyike egy időben kell, hogy csökkentse a klímaváltozást és támogassa a gazdasági tevékenységet, hogy így az európai állampolgárok javára váljon” – pontosított a környezetvédelmi miniszter. 

 

Korodi kifejtette, kiemelt figyelmet kell szentelnünk a helyi ipari és energetikai szektornak, mert ezeknek jelentős potenciálja van az üvegházhatást kiváltó gázok csökkentésében. 

kapcsolódó

Hírlevél