Az Európai Bizottság is megerősítette: Románia nem tartja be a prevencióra vonatkozó uniós előírásokat

Az Európai Bizottság is megerősítette: Románia nem tartja be a prevencióra vonatkozó uniós előírásokat

Marco Cipriani, az Európai Bizottság (EB) Környezetvédelmi Főigazgatósága környezetvédelemért felelős szakosztályának vezetője szerint az emberi élet védelme elsőbbséget kell élvezzen a károkat okozó, védett fajok védelmével szemben, a lakott területeken pedig sürgős beavatkozásra van szükség.

Az EB álláspontja szerint, ha egy szigorúan védett faj veszélyezteti az emberi életet és a tulajdont, a tagállamok elrendelhetik a problémát okozó faj eltávolítását. Az intervenciós kvótára vonatkozó rendelet az áttelepítést is előírja, ami szintén nem jelent megoldást, hiszen egy új helyen is azok a szokások szerint fog élni egy medve, amibe belenőtt, például ugyanúgy kukázni fog, mint az előző élőhelyén.

Ennek értelmében Románia nem teljesíti a környezetvédelmi irányelv 16. cikkelyét, ezzel veszélyeztetve nemcsak a közbiztonságot, hanem egy veszélyeztetett faj egészséges állományának fennmaradását is.

Amint korábban beszámoltunk, Borboly Csaba, Hargita Megye Tanácsának elnöke, a Régiók Bizottságának (RB) tagja jelentéstevőként részt vett szeptember 18-án a RB ENVE (környezetvédelem, éghajlatváltozás és energiaügy) szakbizottságának ülésén a konfliktust okozó fajokkal való együttélés témában, az erről szóló sajtóközlemény itt olvasható.

kapcsolódó

Hírlevél