Az akadémiai szféra a fenntartható fejlődés szövetségese. Borbély László: szeretnénk a lehető leghamarabb létrehozni a Fenntartható Fejlődés Tanácsadó Testületét

Az akadémiai szféra a fenntartható fejlődés szövetségese. Borbély László: szeretnénk a lehető leghamarabb létrehozni a Fenntartható Fejlődés Tanácsadó Testületét

A Fenntartható Fejlődés Főosztály és a Babeş-Bolyai Egyetem szervezésében került sor 2019. május 28-án, kedden az Oktatás a fenntartható fejlődésért a felsőoktatásban elnevezésű országos konferenciára Kolozsváron. A rendezvényen az ország 10 nagyvárosból, 20 egyetem több mint 70 képviselője vett részt.

Az akadémiai szféra hozzájárulása az Agenda 2030 gyakorlatba ültetéséhez kulcsfontosságú tényezője a sikernek. Először is, a fenntartható társadalom a minőségi oktatásra épül, amely a fenntartható fejlődés egyik célkitűzése is. Ugyanakkor számos jól képzett emberrel találkoztam, akiknek szakértelme szükséges az Agenda 2030 gyakorlati megvalósításához. Ezért szeretném a lehető leghamarabb létrehozni a tanácsadó testületet, hogy bevonjuk ezeket a szakértőket” – nyilatkozta Borbély László.

A rendezvény alkalmával a szervezők elemezték azokat a lehetőségeket, amelyeket a fenntartható fejlődés biztosíthat az egyetemi szférának, valamint azt, hogyan nyújthat a felsőoktatás minőségi oktatást a fenntartható fejlődés terén, az Agenda 2030 szellemében. Ennek értelmében a nemrég létrehozott „fenntartható fejlődés szakértője” szakma új perspektívákat és új kutatási horizontokat nyit meg a fiatalok számára.

A megbeszélések alapját az a vitaanyag képezte, amely megtalálható teljes egészében a dezvoltaredurabila.gov.ro weboldalon. Ennek megfelelően a felsőoktatás, a fenntartható fejlődés összefüggésében, a következőket foglalja magába: 

  • A gazdasági, társadalmi és környezeti tényezők közötti komplex kölcsönhatás oktatása;
  • A fenntartható fejlődés által támasztott kihívásokra vonatkozó technikai és társadalmi megoldások azonosítása;
  • A fenntartható fejlődéssel kapcsolatos oktatás katalizátor szerepének megerősítése a helyi közösségek, az üzleti környezet, a kormányzat és más hatóságok közötti ismeretek és ötletek cseréje által.

A konferencia során felszólaltak: Ioan Groza, az Oktatási Minisztérium államtitkára, Markó Bálint rektorhelyettes és Benedek József, az egyetemi Szenátus alelnöke a Babeş-Bolyai Egyetemről, az Ovidius Egyetem rektora, Sorin Rugină, Corneliu Iațu rektorhelyettes, a jászvárosi  Alexandru Ioan Cuza Egyetemről és Dalina Dumitrescu, a Bukaresti Gazdaságtudományi Egyetem prorektora.

 

kapcsolódó

Hírlevél