Állásfoglalás Kelemen Hunor kitüntetésének megvonása kapcsán

Állásfoglalás Kelemen Hunor kitüntetésének megvonása kapcsán

Az RMDSZ Maros Megyei Szervezete elfogadhatatlannak tartja a Románia Csillaga érdemrend becsületbíróságának döntését, amely szerint visszavonnák Kelemen Hunor szövetségi elnök kitüntetését.

A kitüntetés visszavonása nem Kelemen Hunorról szól, hanem arról, hogy az az állam, amelynek fejlődéséhez mi, magyarok is hozzájárultunk, az elmúlt száz évben elismerés és köszönet helyett egy újabb, most már sokadik barátságtalan, ellenséges gesztust tesz közösségünk felé.

Az érdem visszavonásának tárgya különösen ironikus, hiszen mindez egy olyan interjú miatt történt, amellyel a szövetségi elnök a román-magyar párbeszédet akarta előremozdítani.

Ugyanakkor felháborító, ami történt, hiszen egy interjúban tett kijelentések miatt történő szankcionálás tulajdonképpen az Alkotmány által szavatolt szólásszabadságnak a megtagadását jelenti.

Nekünk továbbra is az a feladatunk, hogy a párbeszéd útján elmondjuk véleményünket, még akkor is, ha közösségünket folyamatos támadások érik, ha kitüntetésektől fosztanak meg minket.

 

Az RMDSZ Maros Megyei Szervezete

 

2017. november 16., Marosvásárhely

kapcsolódó

Hírlevél