A szórványban élők példája mutatja legjobban a választás tétjét Fotó: Fotó: Mihály László

A szórványban élők példája mutatja legjobban a választás tétjét

A Szeben, majd Fehér megyei szórvány közösségekben élő magyarokkal folytatott keddi találkozók után Vincze Loránt európai parlamenti képviselőjelölt úgy véli, a szórványban élők példája mutatja legjobban a május 25-i választások tétjét. 

„Rengeteg tapasztalattal gazdagodtam kampánykörutam során, a leginkább azonban az elzárt, vagy a maroknyi magyar közösségek tagjainak sorsa érintett meg. Megható és felemelő érzés azt látni, ahogy ezek az emberek megőrzik magyarságukat, miközben a mindennapok ezt egyre nehezebbé teszik számukra: alig van lehetőségük magyar szót hallani, hiszen sokan már csak lélekben magyarok, fiatalok alig élnek a közösségekben, az iskolákban nincs magyar nyelvű oktatás. Ennek ellenére napirenden vannak az európai parlamenti választások tétjével, és arra kérik a tömbmagyar vidékeken élő nemzettársaikat, megmaradásuk biztosításáért is mutassák meg a magyarság erejét május 25-én” – összegzett a jelölt politikus. Hogy példával is szemléltesse az üzenetet, Vincze Loránt az egyik lakossági fórum végén történt esetet idézte fel, amikor egy óradnai idős férfi odament hozzá, és azt mondta: „Nekünk nem megmaradásról kell beszélni, hanem visszamagyarosításról. Itt, a szórványban ugyanis egyre többen veszítik el magyar identitástudatukat, és olvadnak be a többségi román nemzetbe.”

 

Hasonló gondolatokat fogalmaztak meg a Fehér megyei Búzásbocsárd és Tűr magyar közösségének tagjai is, akikkel kedden délután találkozott a képviselőjelölt. „Talán ez az utolsó alkalom, hogy igazán megmutassuk közösségünk erejét. Csak úgy lehetséges az erdélyi magyarság megmaradása, ha erős a képviseletünk helyi és országos szinten, de ugyanolyan erős a brüsszeli hátszél is. Ehhez azonban az RMDSZ képviselőinek ott kell lenniük az Európai Parlamentben” – hangsúlyozta Vincze Loránt.

kapcsolódó

Hírlevél