Winkler: az EPP a gazdák és a KKV-ék pártja

Winkler: az EPP a gazdák és a KKV-ék pártja

Az adminisztratív terhek csökkentése, a procedúrák egyszerűsítése és nagyobb rugalmasság – ezt a három célkitűzést szorgalmazza az Európai Néppárt Képviselőcsoportja a Közös Agrárpolitika környezetbaráttá tétele során, valamint az új uniós költségvetési keret kapcsán, fogalmazott Winkler Gyula EP-képviselő szerdán az EPP Képviselőcsoport gyűlésén. Az EPP európai parlamenti képviselői a Közös Agrárpolitika reformjával kapcsolatos álláspontot vitatták meg Brüsszelben.  

Úgy vélem, hogy ez a dokumentum jó kiindulási pontot jelent. Természetesen tisztában vagyunk azzal, hogy bizonyos vélemények az EPP-én belül is vitát szülnek, mert különböző tagállamokból érkezünk, különböző agrárhagyományokat képviselünk” – magyarázta Winkler Gyula.

Az RMDSZ EP-képviselője szerint az új Közös Agrárpolitika akkor tudja elérni környezettudatos és klímavédelmi célkitűzéseit, ha kellőképpen rugalmassá teszik. „A környezetvédelmi és éghajlatváltozással kapcsolatos célkitűzéseket csak akkor tudjuk elérni, ha az új Közös Agrárpolitika rugalmas lesz, mert a tagállamoknak az európai célokat össze kell egyeztetni a saját környezeti körülményeikkel” – tette hozzá. Szerinte az egyszerűsített procedúrák főleg a kistermelőknek fontosak. „A kisebb területen gazdálkodók jelentik mezőgazdaságunk alapját, ne feledjük, hogy a gazdák, a kis- és közepes vállalkozók pártja vagyunk. Fontos, hogy ezt egyetlen pillanatig se tévesszük szem elől” – hangsúlyozta a képviselő.    

Az adminisztratív teher, a bürokrácia csökkentése az új Közös Agrárpolitika előírásaiban alapvető kérdés. „Ha a gazdák újabb elvárásokkal, újabb feltételekkel fognak küszködni, akkor plusz finanszírozást is kell adni nekik. Ha ezek az új elvárások az új Közös Agrárpolitika rendelkezéseiből származnak, akkor az EU-nak és nem a tagállamoknak kell finanszírozni. Szerintem rendkívül fontos az új költségvetési keret szempontjából, de a tagállamok számára is, hogy a bürokráciát, az adminisztratív terheket csökkentsük” – emelte ki Winkler Gyula.

Az EPP Képviselőcsoportnak a Közös Agrárpolitika reformjáról szóló dokumentuma 9 részből áll, az a célja, hogy az Európai Néppárt elképzelését tolmácsolja a következő témakörökben: a Közös Agrárpolitika környezetbaráttá tétele, éghajlatváltozás, a KAP szociális vonzata, élelmiszerláncok kérdése, újraelosztás, felső határértékek kérdése stb.  

A dokumentum előszavában hangsúlyozzák, hogy az EPP Képviselőcsoport a továbbiakban is az európai gazdák, vidéki közösségek érdekeit képviseli, stratégiai ágazatnak tartva a mezőgazdaságot. „Hiszünk a multifunkcionális, közös agrárpolitikában, amely az európai családi gazdaságokra összpontosít, amely megengedi a gazdáknak, hogy azt tegyék, amihez a legjobban értenek: olyan magas minőséget képviselő élelmiszert termeljenek, amiről híresek vagyunk” – fogalmaznak a képviselők a dokumentumban.

kapcsolódó

Hírlevél