Vincze Loránt az EP-ben: Iohannis szavai a román alkotmányt és a jogállamiságot sértik

Vincze Loránt az EP-ben: Iohannis szavai a román alkotmányt és a jogállamiságot sértik

„Brüsszeli boszorkányüldözéssel nem lehet választásokat nyerni. A hamisnak bizonyult támadásoknak helyet adó vitákkal az Európai Parlament viszont a saját hitelét veszélyezteti a polgárok előtt” – figyelmeztetett csütörtökön Vincze Loránt az Európai Parlament plenáris ülésén. Az RMDSZ EP-képviselője rámutatott a magyarországi jogállamiságról szóló vitában: „az újabb vitát egyetlen egy új fejlemény sem indokolja. Azok a hamis hírek, amelyek a magyar helyzettel kapcsolatban Európát elárasztották, sorra cáfolatra leltek. Például, hogy a magyar parlament nem ülésezik. Pedig ülésezik, törvényeket fogad el” – mondta.

Vincze Loránt kijelentette: ha már Magyarország folyton napirenden van, akkor a jogállamiságról minden tagállam esetében vitát kellene szervezni. „Kezdhetnénk mindjárt Romániával, ahol Iohannis elnök múlt héten gyakorlatilag azt állította, hogy a kisebbségi jogok bővítése nemzetárulás. Szavai a román alkotmány szellemét és a jogállamiságot is sértik” – emlékeztetett az RMDSZ EP-képviselője, aki nehezményezte, hogy ebben a témában nem szólalnak meg aggódó hangok az EU-ban.

Iohannis elnök nemrégiben tett kijelentései miatt az RMDSZ elnöke, Kelemen Hunor már két hete levélben fordult a Romániában akkreditált nagykövetekhez, nemzetközi szervezetekhez: az ENSZ-hez, az EBESZ-hez, az Európa Tanácshoz, az Európai Néppárthoz, az amerikai külügyminisztériumhoz. A szövetségi elnök levelében a magyarság elleni, harminc éve precedens nélküli támadásnak nevezte a legmagasabb rangú romániai közméltóság szavait.

kapcsolódó

Hírlevél