Vezető tisztséget betöltő nők számának növekedési lehetőségéről tárgyaltak a Reykjavík Globális Fórumon

Vezető tisztséget betöltő nők számának növekedési lehetőségéről tárgyaltak a Reykjavík Globális Fórumon

Bíró Rozália, az RMDSZ Nőszervezetének, illetve a Képviselőház külügyi bizottságának elnöke részt vett a Reykjavík Globális Fórumon, melyet ötödik alkalommal szervezett meg a Női Politikai Vezetők (WPL) szervezete, az Izlandi Köztársaság kormánya és parlamentje november 8-10. között.


A fórum vezető nők párbeszédét biztosítja különböző szakmai területekről, ideértve a politikát, az üzleti életet, a civil társadalmat, az akadémia, a művészet és a média képviselőit, annak érdekében, hogy megosszák egymással ötleteiket és megoldásaikat arra vonatkozóan, hogyan lehet a társadalomban a nők és férfiak közötti egyenlőséget, valamint a vezető pozíciókban lévő nők számarányának növelését elérni.

Az évente megtartott fórum célja a politikában vezető tisztséget betöltő nők nemzetközi találkozójának szervezése, és egyben a reykjavíki Index néven ismert közvélemény-kutatás éves eredményeinek bemutatása. A Kantar Public and Women Political Leaders 2018-ban indította el a Reykjavík Index for Leadership közvélemény-kutatást, amely az első nemzetközi felmérés a nők és a férfiak vezetésre való alkalmasságáról alkotott társadalmi vélemény ismertetésére.

„A fórum keretében ismertettem az RMDSZ Nőszervezetének tevékenységét, kiemelve a NEEEM! (Nők Elleni Erőszak Elleni Mozgalomra) mozgalmat, amelyet az RMDSZ Nőszervezete már hat éve kezdeményezett, és amelynek széles társadalmi réteget átfogó sajátosságát hangsúlyoztam. 2017 a nőkkel szembeni erőszak elleni küzdelem európai éve volt, a Szövetségünk is fontosnak tartotta az egységes fellépést a jelenség ellen. Az RMDSZ Nőszervezete elindította a NEEEM kampányt, amelynek célja a megelőzés, a jelenség visszaszorítása, a bántalmazott nők védelme és az elkövetők szigorúbb büntetése. Három fő feladatunk van: a tudatosítás, társadalmi párbeszéd útján, a tájékoztatás a bántalmazottak segítése céljából és törvénymódosít a megfelelő törvényességi keret kialakításáért. 
A mozgalmunk elsősorban a megelőzésre fókuszál, melynek érdekében szakembereket képeztünk, akik aztán magyar iskolákba és intézményekbe látogattak, és párbeszédet folytattak a diákokkal az erőszak bármilyen formájának visszaszorításáról, illetve az erőszak jelenségének elfogadhatatlanságáról. Másrészt az áldozatok támogatására irányuló tevékenységről beszéltem, illetve azokról a konkrét a törvénymódosításokról, amelyeket az RMDSZ kezdeményezett ezen a területen, melyeknek célja az áldozatok támogatása”
 – összegezte Biró Rozália.


A reykjavíki Index bemutatásából kiderült: a világjárvány idején a nők vezető szerepének értékelése határozott növekedést mutatott, hiszen nagyon sok területen a helytállásuk vitathatatlan volt, viszont az ezt követő évben, 2021-22-ben visszaesés mutatható ki nemzetközi szinten. A konferencia további előadásai és beszélgetései arról szóltak, hogy mit lehet tenni annak érdekében, hogy a nők döntéshozatalban való részvétele további növekedő tendenciát mutasson.

kapcsolódó

Hírlevél