Több mint 200 fiatal véradót mozgósított a MIÉRT

Több mint 200 fiatal véradót mozgósított a MIÉRT

A koronavírus-járvány okozta vérhiány komoly problémák elé állította az egészségügyet: közel 50%-kal csökkent a véradók aránya Romániában. 2020 őszén a Magyar Ifjúsági Értekezlet (MIÉRT) Magam adom! címen véradó kampányt indított azzal a céllal, hogy a járványhelyzet okozta vérhiányra adjon választ, és felhívja a figyelmet a véradás fontosságára.

Az elmúlt egy hónapban több mint 200 véradó vett részt a Magam adom! mozgalomban. A MIÉRT és tagszervezetei mintegy 10 véradási eseményt tartottak Erdély-szerte, amelyhez számos partnerszervezet csatlakozott, ugyanakkor sokan egyénileg látogattak el a vérközpontokba a szervezett csoportok mellett.

„Fontos számunkra, hogy a felnövő generációk már fiatalon bekapcsolódjanak és szerepet vállaljanak a közösségi életben. A mozgalomhoz nagyon sok fiatal első véradóként csatlakozott, ami külön siker számunkra” – emelte ki Oltean Csongor, a MIÉRT elnöke.

„Rendszeres véradóként és édesanyaként is nagyon fontosnak tartom, hogy egészséges életmódra neveljük a gyermekeinket. Sajnos nagyon sokszor csak akkor tudatosul bennünk, hogy mennyire fontos vért adni, amikor a közvetlen közelünkben találkozunk a vérhiány okozta vészhelyzettel. A célunk az volt, hogy a közéletben aktívan tevékenykedő fiatalok megértsék, folyamatosan szükség van a véradókra, és felhívjuk a figyelmüket arra, hogy amellett, hogy saját szervezetükre is jó hatással van a véradás, így is tehetnek közösségükért” – tette hozzá Bogya Anna, a program koordinátora.

A véradáskor kapott élelmiszerjegyeket a MIÉRT tagszervezetei jótékony célra gyűjtötték: helyi, regionális civil szervezeteknek és a Böjte Csaba által vezetett Szent Ferenc Alapítványnak adományozták az összegyűlt jegyeket.

kapcsolódó

Hírlevél