Tánczos Barna: új rekordot ért el a háztartási gépek roncsprogramja, 5 perc alatt merült ki az első szakasz költségvetése

Tánczos Barna: új rekordot ért el a háztartási gépek roncsprogramja, 5 perc alatt merült ki az első szakasz költségvetése

„A program első szakaszára elkülönített 14 millió lejes költségvetés mindössze 5 perc alatt merült ki. Ez is azt bizonyítja, hogy a háztartási gépek roncsprogramja a Környezetvédelmi, Vízügyi és Erdészeti Minisztérium egyik legsikeresebb Környezetvédelmi Alap által lebonyolított projektje. A program népszerűsége és hatása mellett sem mehetünk el szó nélkül, a két forduló során több százezer embernek nyújtunk segítséget abban, hogy régi, sokat fogyasztó háztartási gépeiket energiatakarékosabbakra cseréljék. Ezáltal növeljük Románia lakosságának környezettudatosságát, ami a háztartásainkban kezdődik” – mutatott rá Tánczos Barna környezetvédelmi miniszter.

Ma reggel 10 órától lehetett a legalább C-s energiaosztályú mosógépekre, mosó-szárítógépekre, a legalább D-s energiaosztályú mosogatógépekre, illetve a legalább E besorolású hűtőszekrényekre, hűtőládákra, fagyasztókra 400 lejes utalványt igényelni a háztartási gépek roncsprogramja második fordulójának első szakaszában.

A legnépszerűbb terméknek a hűtőszekrények bizonyultak (14 496 utalvány), de sokan váltottak ki értékjegyet mosógépekre (13 370 utalvány) és mosogatógépekre (7135 utalvány) is.

A lefoglalt értékjegyekkel a vásárlók az érvényesítési procedúra lejártától számított 15 napon belül szerezhetik be kedvezményesen az új háztartási gépeket.

A háztartási gépek roncsprogramja második fordulójának még további két szakasza van:

  • a II. szakaszban (december 3., 10 óra – december 9., 23.59 között) az új, legalább G-s energiaosztályú televíziókra 400, laptopokra 500, táblagépekre 300 lejes értékjegyek foglalhatók le;
  • a III. szakasz során (december 10., 10 óra – december 16., 23.59 között) új, akár mozgatható, legalább A++ besorolású légkondicionáló berendezések és  ruhaszárító gépek beszerzésére 400 lejes utalványokat lehet igényelni, valamint az évi 43 kWh-nál kisebb fogyasztású porszívók kedvezményes vásárlására 200 lej értékű kódot lehet kérni.

kapcsolódó

Hírlevél