Tánczos Barna: meg kell teremteni a fosszilis tüzelőanyagokról a zéró emissziós melegítési módszerekre való áttérés feltételeit

Tánczos Barna: meg kell teremteni a fosszilis tüzelőanyagokról a zéró emissziós melegítési módszerekre való áttérés feltételeit

„A zéró szén-dioxid kibocsátású, zöld energiára történő átállás nagyon költséges lehet az állampolgároknak, amennyiben ez nem egy jól kidolgozott stratégia alapján történik. Romániában ennek az átállásnak egy olyan görbe alapján kell történnie, amely figyelembe veszi az ország sajátosságait, valamint tekintettel van a költségek szociális vonzatára is” – mutatott rá Tánczos Barna ma délben a Romániai Energia Szimpózium keretében szervezett beszélgetésen.

Romániában jelenleg 3 millió háztartásban használnak fosszilis tüzelőanyagot ezek melegítésére. Éppen ezért az RMDSZ-nek az a célja, hogy ennek az átállási időszaknak olyan irányt szabjon, amely nem nyomorítja meg a lakosságot.

A tárcavezető hangsúlyozta: „Nem térhetünk át már decembertől az elektromos árammal való fűtésre, hiszen azt látjuk, hogy ez nagyon sokba kerül. Sőt, két-három vagy öt éven belül sem helyettesíthetjük a fával való melegítést olyan fűtési rendszerrel, amelynek az infrastruktúrája jelenleg még nincs kiépítve. Ezt az átmenetet finanszírozni kell, a zöld energiával működő rendszereket pedig mindenféle szempontból fejleszteni kell. Az átmenetnek megvalósíthatónak kell lennie, Romániában hatástanulmányt kell arról végezni, hogy öt-tíz-tizenöt éven belül hogyan tudunk lemondani úgy a fa tüzelőanyagként való használatáról, hogy az ne terhelje meg a családokat. Minden jövőbeni tevékenységünket, kormányzati intézkedéseinket környezetvédelmi előírásoknak kell alávetnünk” – emelte ki a környezetvédelmi miniszter.

Tánczos Barna hozzátette, hogy meg kell találnunk a módját az átállás zökkenőmentes kivitelezésének, valamint az ezzel járó költségek fedezésének. „Nagy kérdés, hogy hogyan történik majd a zéró emissziós energiahasználatra való átállás, és ez a forradalom minden bizonnyal óriási lehetőségeket rejt magában. Mindezek mellett, azt is látjuk, hogy minden, ami környezetvédelem, az pénzbe kerül, sőt egyre többe fog kerülni. Ez nem feltétlenül csak a havi számláinkon látszik majd meg, hanem a beruházások árán, az állami és az EU-s költségvetés megoszlásán, ami végül a termékek árán is észlelhető lesz. Ezeket a költségeket pedig valakinek fel kell vállalnia” – nyomatékosította Tánczos Barna. Hozzátette, hogyha az átmenet nem fokozatos, ha a szükséges technológia nem biztosított, ha a költségek túl nagyok, az ügy társadalmi elfogadottsága csökken, és az emberek helyi megoldásokhoz folyamodnak majd, illegálisan fognak tűzifát szerezni maguknak, egyéni megoldásokat fognak keresni és találni, amelyek még szennyezőbbek lesznek, mint egy minőségi, modern cserépkályha.

„Tehát nem az egyik napról a másikra történő átállást kell sürgetni, hanem meg kell teremteni a feltételeit a fosszilis tüzelőanyagokról a zéró emissziós melegítési módszerekre való áttérésnek. Akkor van nyert ügyünk, ha az emberek nem teherként, hanem reális lehetőségként élik meg a környezetbarát technológiák bevezetését” – összegzett Tánczos Barna környezetvédelmi miniszter. 

kapcsolódó

Hírlevél