Tánczos Barna: elindítottuk a közvilágítás energiahatékonyságának növelését célzó programot

Tánczos Barna: elindítottuk a közvilágítás energiahatékonyságának növelését célzó programot

„A program hozadéka a hagyományos, szennyező közvilágítási rendszerről a környezetbarát közvilágításra való áttérés szorgalmazása. Ez óriási segítség az önkormányzatoknak abban, hogy elektromos energiát spóroljanak és a környezetre veszélyt nem jelentő közvilágítási infrastruktúrát építsenek ki. A Környezetvédelmi Alapnak ez a programja is azt az állandó nyomást csökkentené, amelyet az energiafogyasztás gyakorol a környezetre. Meggyőződésem, hogy a helyi hatóságok kellő érdeklődést és nyitottságot fognak tanúsítani a környezetvédelmi beruházások finanszírozási programjainak megpályázása iránt” – jelentette ki Tánczos Barna környezetvédelmi, vízügyi és erdészeti miniszter.

A Környezetvédelmi Alap elnöke, Fülöp Lóránd-Árpád aláírta a közvilágítás energiahatékonyságának növelését célzó program elindításához szükséges dokumentumokat, így mától, október 21-től kezdődően regisztrálhatnak a Környezetvédelmi Alap honlapján azok az önkormányzatok, amelyek szeretnének részt venni a programban. Október 25-én 10 órától szintén az erre létrehozott online felületen lehet benyújtani a támogatási kérelmeket a szükséges dokumentáció csatolásával.

A program összköltségvetése 500 millió lej, kedvezményezettjei pedig azok az önkormányzatok lehetnek, amelyek szeretnék új technológiák alkalmazásával modernizálni a közvilágítási rendszert. Ezzel jelentősen csökkentenék az energiafogyasztás mértékét és a számlák értékét.

A beruházások kivitelezése 100%-ban támogatható a program összköltségvetésének és a kategória keretének kimerüléséig.

Az igényelhető támogatás:

- 5000 lakosnál kisebb község esetében maximum 1 000 000 lej;

- 5001-nél több lakosú község esetében maximum 2 000 000 lej; 

- városok esetében maximum 3 000 000 lej;

- 0-s besorolású municípium — Bukarest — esetében maximum 25 000 000 lej;

-  1-es besorolású municípium esetében maximum 6 000 000 lej; 

- 2-es besorolású municípiumok esetében maximum 5 000 000 lej.   

 

A programra való regisztrálás az összköltségvetés 150%-ának eléréséig lehetséges.

kapcsolódó

Hírlevél