Támogatjuk a kutatást és a fejlődést, támogatjuk az Ad Astra Egyesület petícióját!

Támogatjuk a kutatást és a fejlődést, támogatjuk az Ad Astra Egyesület petícióját!

Romániának döntenie kell: támogatja a kutatást és a kutatókat, vagy kockáztatja azt, hogy elveszíti egyik legfontosabb értékét, a szellemi elitet. Energikus, koherens és hosszú távú intézkedések hiányában, ahelyett, hogy egy modern, tudásalapú gazdasága lenne az országnak, mélyülni fog a külföldről importált innovatív technológiától való függőségünk. Ezért kifejezetten fontosnak tartjuk azt, hogy a törvények a kutatásnak és fejlődésnek, a minőségnek és az innovációnak adjanak teret.

Az RMDSZ támogatja az Ad Astra Egyesület kezdeményezését, mert a jelenlegi rendszer nem tudja felhasználni a rendelkezésre álló nagyon kevés forrást sem, az oktatási és kutatási minisztérium nem rendelkezik egy komoly és jól kidolgozott eszközfejlesztési stratégiával, elavult eszközökkel pedig nem lehet versenyben maradni ezen a területen.

Amikor az európai uniós forrásokért felelős miniszter a következő ciklus kutatási forrásainak a haszonélvező pályázatairól beszélt, csak és kizárólag a fővárosi egyetemek, kutatóintézetek munkáit emlegette, miközben a Babeș - Bolyai Tudományegyetem az összes nemzetközi rangsorban előkelőbb helyet foglal el, mint a fővárosiak. Az itteni komoly kutatási munkát nem szabad ellehetetleníteni és veszélybe sodorni” – mondta el Hegedüs Csilla.

A petíció öt fontos intézkedést emel ki: a kutatóintézetek tudományos teljesítményének átlátható értékelését egy nemzetközi tudományos, politikailag semleges testület által; 2025-re a kutatásra és fejlesztésre szánt összeg a GDP 1.5%-val nőjön; kizárólag meritokratikus elvek alapján kidolgozott finanszírozási rendszer biztosítása mind a kutatóintézetek, mind pedig a kutatók szintjén; a fiatalok ösztönzése, hogy kutatókká váljanak, a diaszpórában élő kutatóink visszatérésének az ösztönzése; előrelátható és beszámítható támogatás biztosítása a versenyek és egyéb rendezvények megszervezésére.


A petíció szövege ITT olvasható.

kapcsolódó

Hírlevél