Szilágynagyfalu, Szilágycseh és Gyimesközéplok címerét hivatalosította a kormány

Szilágynagyfalu, Szilágycseh és Gyimesközéplok címerét hivatalosította a kormány

A Szilágy megyei Szilágynagyfalu, Szilágycseh és a Hargita megyei Gyimesközéplok címereiről döntött az RMDSZ javaslatára mai ülésén a kormány – hívta fel a figyelmet Cseke Attila fejlesztési miniszter. A javaslatokat a fejlesztési minisztérium terjesztette a kormány elé. „Az RMDSZ kormányzati szerepvállalásával lehetőség nyílt az erdélyi magyar helyi közösségek szimbólumainak elfogadtatására, hivatalosítására.

A következő időszakban számos olyan címer és zászló ügyében várható döntés, amelyeket a mandátum elején kérvényeztek a helyi közösségek. Minden magyar településnek segítünk abban, hogy szabadon használja szimbólumait” – mondta el Cseke Attila. Gyimesközéplok címere negyedelt, felső bal sarkában, kék mezőben, egy ezüstfenyő felett arany Nap és Hold látható. A címer felső jobb sarkában, vörös mezőben egy bikafej jelzi a helyiek fő foglalkozását, az állattenyésztést. A címer alsó részeiben a vidék gazdag altalajkincseire, ásványvízforrásaira emlékeztető szökőkút és a kereszténységet jelképező aranykereszt látható.

Szilágycseh címere a Gyulaffy és Drágffy családok egykori címereinek elemeit tartalmazza, jobb felső sarkában pedig kék mezőben egy tulipán látható. Szilágynagyfalu címerén a Bánffy család griff madara és a település egykori címerén is fellelhető trombitás angyal láthatóak, illetve egy arany tölgyfa.

kapcsolódó

Hírlevél