Szabó Ödön: meg kell védenünk az európai értékeket, a demokráciát és a demokratikus intézményekbe vetett bizalmat

Szabó Ödön: meg kell védenünk az európai értékeket, a demokráciát és a demokratikus intézményekbe vetett bizalmat

Együttes plénum keretében emlékezett meg Románia Parlamentje az 1987-es brassói kommunista rendszer elleni tüntetés évfordulójáról.

Szabó Ödön, az RMDSZ Bihar megyei parlamenti képviselője beszédében rámutatott arra, hogy a brassói 1987-es tüntetés, mint a közelmúlt történelmének számos más eseménye (például az 1956-os forradalom Magyarországon és Romániában, az 1977-es Zsil-völgyi bányászfelkelés, az 1989-es forradalom), azt bizonyítja, hogy a nézeteltérések ellenére a történelem döntő, kritikus pillanataiban mi, magyarok és románok, a barikádnak ugyanazon az oldalán álltunk.Ma, amikor sokan megpróbálják tagadni ezt a tényt, határozottan kijelenthetjük, hogy több célkitűzésünk, több közös célunk van, mint valaha a történelem során” – szögezte le a törvényhozó, hozzátéve: még ha a brassói megmozdulást el is fojtották, a tiltakozás nem volt hiábavaló. Ma már biztosan ismerjük azt a történelmi tényt, hogy a brassói tüntetés a romániai kommunista diktatúra bukásának volt az előzménye. Azt is tudjuk, és tudnunk kellene, hogy a populizmus és a demagógia a társadalom egyensúlyát és stabilitását kérdőjelezi meg. A történelem bebizonyította, hogy minden demagóg, populista, antidemokratikus rendszer egy bizonyos ponton kimeríti saját erejét és diktatórikus, elnyomó rezsimmé válik. Elég, ha keletre nézünk. Egyesíteni kell erőinket a populizmus, a demagógia és az olcsó nacionalizmus (függetlenül attól, hogy melyik oldalról származik) elleni küzdelemben hangsúlyozta.

Az RMDSZ parlamenti képviselője hangsúlyozta, hogy annak ellenére, hogy egy energetikai és geopolitikai válságban élünk is és gyakran úgy tűnik is, hogy a forradalom után létrehozott intézményeink elveszítik bizalmukat, tisztában kell lennünk azzal, hogy nincs más út, mint a demokrácia, a jó együttélés és a kölcsönös tisztelet.

 

kapcsolódó

Hírlevél