Szabó Ödön: előnyös helyzetbe kerülnek a pálinkát előállító kisüzemek

Szabó Ödön: előnyös helyzetbe kerülnek a pálinkát előállító kisüzemek

Az év elején a pénzügyminisztérium egy európai uniós direktívára hivatkozva megváltoztatta az adótörvénykönyvet és a kicsi, közepes üzemek védelmét megszüntette a nagyvállalati szeszfőzdékkel szemben. A problémáról több, hagyományosan a magyar vidékeken kézműves, jó minőségű pálinkát készítő, törvényesen működő vállalkozó értesítette az RMDSZ képviselőit. A torz szabályozás két területen is hátrányosan érintette őket, hisz adócsökkentést csak azok számára írt elő, amelyek rendelkeznek saját gyümölcsössel, illetve az elmúlt 12 hónapban nem haladták meg a 10 hl alkohol előállítását- tájékoztatott Szabó Ödön, az RMDSZ Bihar megyei parlamenti képviselője, azt követően, hogy a képviselőház szakbizottságában sikerült módosítania Miklós Zoltán Kovászna megyei parlamenti képviselővel az adótörvénykönyvet, hogy kikerüljenek ezek a rendelkezések. Erről döntéshozó fórumként szavazott a képviselőház kedden.

Szabó Ödön, az RMDSZ képviselőházi frakcióvezető-helyettese elmondta: jókor tudtunk lépni az ügyben, hisz a módosító javaslatainkat sürgősségi eljárásban tárgyalta a parlament.

A szövetség szakemberei rámutattak, hogy a jövedéki adót szabályzó EU-s direktíva jóval megengedőbb a kisüzemekkel szemben, mint az év elején kiadott pénzügyminisztériumi szabályozás volt: „Ezért úgy módosítottuk a törvényt, és fogadta el azt a képviselőház döntéshozó fórumként, hogy a kisüzemek ne kerüljenek hátrányos helyzetbe, és ne keljen több adót fizessenek” -fogalmazott Szabó Ödön.

A törvényhozó hangsúlyozta azt is, hogy a jó minőségű szeszes italok előállítása hosszú távon megélhetést biztosít a vidéki közösségeknek és az agroturizmus fejlődése által akár védjegyévé is válhat egyes régióknak.

Miklós Zoltán, az illetékes parlamenti szakbizottság RMDSZ-es tagja elmondta: „A módosítások egy részét, ami a saját gyümölcsössel való rendelkezési kötelezettséget írta elő, sikerült a szakbizottságban elfogadtatni, míg a visszamenőleg 12 hónapra vonatkozó mennyiségkorlátot a parlament plénumában fogadtatta el az RMDSZ.

Ez a mostani eset is megmutatta menyire fontos, hogy élő kapcsolat legyen a vállalkozói szféra és a parlamenti képviselet között, hisz sokszor gyorsan, jó irányba sikerül módosítani a vállalkozókat hátrányosan érintő szabályozásokat.

 

kapcsolódó

Hírlevél