Sepsiszentgyörgy kicsit Európa Kulturális Fővárosa lehet

Sepsiszentgyörgy kicsit Európa Kulturális Fővárosa lehet

Együttműködési megállapodást írt alá Veszprém és Sepsiszentgyörgy önkormányzata  a Veszprém-Balaton 2023 Európa Kulturális Fővárosa program kidolgozása és megvalósítása érdekében.

November 12-én 11 órától Antal Árpád-András, Sepsiszentgyörgy polgármestere, Vargha Fruzsina alpolgármester, Hegedüs Csilla, az RMDSZ ügyvezető alelnöke, Porga Gyula, Veszprém város polgármestere és Dr. Navracsics Tibor, kormánybiztos közös sajtónyilvános megbeszélést tartottak, amelynek apropója a 2023-ban az Európa Kulturális Főváros címet betöltő Veszprém és testvérvárosa, Sepsiszentgyörgy közötti együttműködési megállapodás megkötése volt.

A megbeszélésen Tamás Sándor, Kovászna Megye Tanácsának elnöke is részt vett, elsőként ő köszöntötte a jelenlévőket, majd elmondta, hogy Háromszék, így Sepsiszentgyörgy és Veszprém már a hetvenes években kialakított egy komoly együttműködést és szakmai kapcsolatot, nemcsak a kultúra területén, hanem a közigazgatásban, a szociális ügyekben és az emberi kapcsolatokban is. 

Dr. Navracsics Tibor kormánybiztos beszámolt róla, hogy Veszprém a balatoni régióval közösen lesz 2023-ban Európa Kulturális Fővárosa és a két város már egy éve tervezi az együttműködési megállapodás aláírását. Elmondta, hogy az Európa Kulturális Fővárosa program célja az, hogy hidat teremtsen a városok között, hogy közelebb hozza egymáshoz a közösségeket és hogy megerősítse a közös kulturális identitást. 

Külön öröm számomra, hogy két testvérváros szövetkezik az Európa Kulturális Fővárosa programsorozatra való felkészülés, majd azok megvalósításának területén. Így Veszprém mellett Sepsiszentgyörgy is egy kicsit Európa Kulturális Fővárosa tud lenni, közös programokkal. együttműködéssel, találkozásokkal és kapcsolatokkal.” - mondta Dr. Navracsics Tibor. 

Antal Árpád-András polgármester gratulált Veszprémnek az elnyert címért, beszámolt róla, hogy 2015-ben Sepsiszentgyörgy is pályázott Székelyföld nevében, Romániát azonban Temesvár fogja képviselni. 

 Mindenképpen szeretnénk Veszprémmel együtt, rajta keresztül bekerülni ebbe a vérkeringésbe. Mi is egy nagyon jó pályázatot állítottunk össze, ennek megvalósítását a következő három évben szépen lassan programonként fogjuk életbe ültetni. Ez egy nagyon jó lehetőség számunkra, hogy elérjük azokat a célokat, amelyeket megfogalmaztunk: hogy hidakat építünk városok és régiók között, falakat és előítéleteket bontunk le és megmutatjuk Székelyföld szép arcát a világnak a kultúrát felhasználva. Bízom benne, hogy egy sikertörténet elején állunk és szintet tudunk lépni azon a területen is, hogy tartalommal töltsük fel ezt a már 30 éves kapcsolatot.” - köszönte meg a lehetőséget Antal Árpád.  

Porga Gyula, Veszprém város polgármestere elmondta, hogy a díj viselésének terhe többes feladattal jár, hiszen egyrészt Európának kell közvetíteni azt a különleges kultúrát, amit Veszprém és Pannónia képvisel, valamint a magyar kultúrát is népszerűsíteni kell. 

A magyar kultúra nemcsak az országhatárokon belül létezik, hanem az országhatárokon kívül is egy nagyon élő és pezsgő jelennel rendelkezik, ennek az egyik zászlóshajója Sepsiszentgyörgy. Az idén 30 éves és mára már szorossá vált testvérvárosi kapcsolat elindítója pont egy kulturális együttműködésből fakad és egy nagyon szép alkalom arra, hogy ezt a megállapodást tovább tudjuk erősíteni azáltal, hogy az Európa Kulturális Fővárosa programban közösséget építünk és közösen hozunk létre programokat.” - mondta Porga Gyula. 

Hegedüs Csilla, az RMDSZ ügyvezető alelnöke is köszönetét fejezte ki, elmondta, hogy a partnerség célja az, hogy a 21-ik századi Székelyföldet Európa-szerte is megismerjék, hiszen itt egy erős, értékteremtő és összetartó közösség él és gyönyörűen megfér egymás mellett a hagyományőrzés és az értékteremtés.  

„Sepsiszentgyörgy és Székelyföld nem a múlt, hanem a jövő. Itt az építészet, művészet, színjátszás, dizájn vagy akár a számítástechnika területén is hihetetlenül ügyes és pragmatikus csapat van, aki mindezeket az értékeket közvetíti. Sepsiszentgyörgy és Veszprém is egy-egy gyönyörű ékszerdoboz és 2023 újabb ékköveket fog majd mindkét dobozba helyezni. Köszönjük szépen a lehetőséget.” - hangzott el Hegedüs Csilla részéről. 

A résztvevők aláírták az együttműködési szerződést, majd Vargha Fruzsina alpolgármester, aki a programok megvalósulását fogja koordinálni, elmondta, hogy ez a partnerség nagy mértékben motiválni fogja a város kreatív pezsgését. 

„Azért is fontos ennek az együttműködésnek a létrejötte, mert így megmutatkozhatnak Sepsiszentgyörgynek a 21-ik századi kreatív erői is, a hagyományok ápolása és őrzése mellett. Ennek a városnak a mai arculatát is meg kell mutatni nekünk fiataloknak és az idősebb nemzedéknek is egyaránt, hiszen egységben és közösségben vagyunk ennek az egésznek a részesei.“ - mondta Vargha Fruzsina.

Sepsiszentgyörgy Székelyföld nevében pályázta meg 2015-ben az Európa Kulturális Fővárosa címet, Csíkszeredával, Gyergyószentmiklóssal, Kézdivásárhellyel, Székelyudvarhellyel, valamint Kovászna és Hargita megyével közösen. Ezt megelőzően, a tematikus évek megszervezésével az Önkormányzat célja az volt, hogy közelebb hozza a városlakókat a művelődési intézmények kínálatához. Ennek megfelelően Otthon a kultúrában jelszóval állították össze négy év programsorozatát: 2013-ban a Hang és szó, 2014-ben a Játék, 2015-ben a Hagyomány, és 2016-ban a Kép évét ünnepelték. 2017-ben a közösségi részvétel évével, majd 2019-ben és 2020-ban a Diákok Évével hosszabbították meg a négy tematikus év sikersorozatát.

„Mi 2015-ben azt mondtuk, hogy komolyan gondoljuk. A sors úgy alakította, hogy sikerül megvalósítani az akkor kidolgozott programokat és Veszprém által egy kicsit mégis Európa Kulturális Fővárosa leszünk.” - mondta Antal Árpád.

Sepsiszentgyörgyön a programok megvalósítására 2021-től kezdődően kerül sor és egészen a 2023-as év végéig fognak tartani.  

kapcsolódó

Hírlevél