Románia új fenntartható fejlődési mutatókkal, valamint a nyilvánosság számára nyitott nemzeti és európai adatgyűjtővel rendelkezik

Románia új fenntartható fejlődési mutatókkal, valamint a nyilvánosság számára nyitott nemzeti és európai adatgyűjtővel rendelkezik

A Fenntartható Fejlődési Tanácsadó Testület 2022. február 14-én, a Fenntartható Fejlődés Főosztály és az Országos Statisztikai Intézet által szervezett szakmai műhelymunka keretében érvényesítette a fenntartható fejlődés új nemzeti mutatóit.

„Továbbra is konkrét eredmények elérésére törekszünk a Nemzeti Fenntartható Fejlődési Stratégia megvalósítása érdekében. A ma elfogadott indikátorkészlet az indikátorgyűjtés folyamata szempontjából is fontos, ahol elengedhetetlen az intézmények közötti együttműködés. A Fenntartható Fejlődés Főosztály ismét bebizonyította, hogy képes katalizátorként működni. Erős hálózatunk van, elkötelezett emberekkel, akikkel együtt meg tudjuk oldani az elakadásokat. Az új mutatók kidolgozása mellett  egy olyan összesítő webhelyet is elindítottunk, amely szerintem egyedülálló az EU-ban. Az oldal nyilvános, így az adatokat a közigazgatási szakembereken kívül  felhasználhatják civil szervezetek, kutatók, egyetemi hallgatók és újságírók is" - nyilatkozta Borbély László államtanácsos, a kormány Fenntartható Fejlődés Főosztályának koordinátora.

A szakmai konferencia középpontjában a fenntartható fejlődés nemzeti indikátor-készletének általános bemutatása állt, valamint Románia és Európa többi része közötti fejlődési hiányosságok elemzése.

Az új mutató-csomag 243 egyedi indikátort tartalmaz, ebből 99 fő, 192 pedig kiegészítő mutató. Ezek fokozatosan felkerülnek az agregator.romania-durabila.gov.ro weboldalra, ahol jelenleg az Eurostat-forrásokból automatikusan frissülő fenntartható fejlődés európai mutatói, 2020-ra vonatkozó INS-mutatók, valamint barométereket követő közvélemény-mutatók találhatóak.

Több, mint 100-an vettek részt online és fizikailag a workshopon, ahol felszólaltak: Borbély László államtanácsos; Tudorel Andrei, az Országos Statisztikai Intézet elnöke;  Adrian Curaj, a Fenntartható Fejlődés Tanácsadó Testületének elnöke; Gabriela Drăgan, a Fenntartható Fejlődésért Felelős Tanácsadó Testület alelnöke; közintézmények szakértői.

Egy formális együttműködési dokumentum van előkészületben a Fenntartható Fejlődés Főosztály, az Országos Statisztikai Intézet és a minisztériumok (a Fenntartható Fejlődési  központokon keresztül) között a mutatók jelentésére és nyomon követésére, illetve egy intézményközi együttműködési megállapodás, amely biztosítja a megfelelő keretet Románia Nemzeti Fenntartható Fejlődési Stratégiájának 2030-as céljai felé tett előrehaladás nyomon követéséhez.

2020 decembere óta a Fenntartható Fejlődés Főosztály támogatja az OSI-t a mutatók közintézményi szintű felmérésében. Az indikátorkészlet a „Fenntartható Románia” projekt keretében valósult meg, az Európai Szociális Alap társfinanszírozásával az Adminisztratív Kapacitás 2014-2020 Operatív Programon keresztül.

kapcsolódó

Hírlevél