Románia elküldte az Európai Bizottságnak a 2021-2027 Programjavaslatokat

Románia elküldte az Európai Bizottságnak a 2021-2027 Programjavaslatokat

A 2021–2027-es uniós fejlesztési ciklus mind a 16 Operatív Programjának dokumentációja elkészült, és jóváhagyásra benyújtották az Európai Bizottsághoz, 44 milliárd eurót hívhatunk le a kohéziós alapból.

A kormány szerdai ülésén elfogadta az utolsó három operatív programot – az Egészségügyi Operatív Programot, az Okos növekedés, a Digitalizálás és pénzügyi eszközök Operatív Programot és a Méltányos Átállást Támogató Operatív Programot.

Ugyanakkor jóváhagyták a 2021–2027-es Partnerségi Megállapodás frissített változatát is. A ma jóváhagyott dokumentum az Európai Regionális Fejlesztési Alap, az Európai Szociális Alap Plusz, a Kohéziós Alap, a Méltányos Átmeneti Alap és az Európai Tengerügyi Alapból összesen 44,7 milliárd eurót különít el, ebből 31,1 milliárd euró európai forrás, 13,6 milliárd euró az állami költségvetési hozzájárulás.

Emellett lehívhatja azt a 29,2 milliárd eurót, amely az Országos Helyreállítási Alapból áll rendelkezésünkre.

„Óriási lehetőség ez számunkra, hiszen az európai források gyökeresen megváltoztathatják mindannyiunk életét: a beruházások biztonságosabb kórházakat jelentek, közlekedési hálózatok kiépítését, a víz- és csatornahálózat infrastruktúrájának korszerűsítését, teljes gazdasági átalakulást, a kis- és közepes válallkozások támogatását, a foglalkoztatási lehetőségek növelését. Mindez végső soron mindannyiunk életminőségének javulását jelenti” – mondta Hegedüs Csilla, az Európai Beruházások és Projektek Minisztériumának államtitkára.

Az államtitkár részletezte: „Az európai alapokból 9,6 milliárd euró áll rendelkezésünkre, amely lehetővé teszi az autópályák, vasúti infrastruktúra és egyéb, hosszú távú fejlődést biztosító projektek folytatását; 5,2 milliárd euró áll rendelkezésünkre a fenntartható fejlődésre, illetve víz-, csatornahálózatokra és az energiakomponensre; 3,8 milliárd euró áll rendelkezésünkre a humánerőforrás felkészítésére, és ezen belül a prevenciós szolgáltatások részeként az egészségügyi rendszer digitalizálására; 3,8 milliárd euró áll rendelkezésünkre a humánerőforrás felkészítésére, és ezen belül a prevenciós szolgáltatások részeként az egészségügyi rendszer digitalizálására.”
 
 

kapcsolódó

Hírlevél