RMDSZ: nehéz helyzetbe sodorja az önkormányzatokat, ezért nem támogattuk a 2020-as állami költségvetés-kiegészítést

RMDSZ: nehéz helyzetbe sodorja az önkormányzatokat, ezért nem támogattuk a 2020-as állami költségvetés-kiegészítést

Nem szavazta meg a 2020-as állami költségvetés-kiegészítést az RMDSZ tekintettel arra, hogy az nem nyújt reális megoldást az önkormányzatoknak, a megyei tanácsok alárendeltségében működő kulturális intézményeknek, valamint az önkormányzatok által biztosított szociális szolgáltatás fedezetlen marad.

Benedek Zakariás, az RMDSZ képviselőházi frakcióvezetője elmondta: bár a Szövetség öt fontos területet szabályzó pontban módosította volna az idei állami költségvetés-kiegészítés tervezetét, egyet sem fogadtak el. „A megyei önkormányzatok alárendeltségében működő kulturális intézmények pénzforrások nélkül maradnak, hiszen a kormány az éves állami költségvetésben számukra jóváhagyott összegeket önkényesen szétosztotta a helyi önkormányzatok között. A mostani költségvetés-kiegészítés tehát nincs tekintettel a megyei önkormányzatok alárendeltségében működő kulturális intézményekre, a kormány alig négy hónapig tudta biztosítani a működésükhöz szükséges pénzforrást” – tette hozzá Benedek Zakariás.

Az RMDSZ frakcióvezetője rámutatott arra is, hogy az önkormányzatok által végzett szociális szolgáltatásokra szánt összeg is jelentősen csorbul, valamint az a 930 millió lej, amelyet erre a célra fordítana a kormány, nincs arányosan elosztva a megyék között.

kapcsolódó

Hírlevél