RMDSZ: lehetőséget biztosítanánk az önkormányzatoknak arra, hogy karbantarthassanak a magánterületeken áthaladó utcákat

RMDSZ: lehetőséget biztosítanánk az önkormányzatoknak arra, hogy karbantarthassanak a magánterületeken áthaladó utcákat

Megadná a lehetőséget az önkormányzatoknak az RMDSZ arra, hogy azokat a lakónegyedekben levő utcákat is karbantarthassák, amelyek magántulajdonban vannak, ám a közlekedés számára nyitottak. A Szövetség nevében Csoma Botond képviselőházi frakcióvezető dolgozott ki és iktatott törvénytervezetet a parlamentben.

Lehetőséget akarunk biztosítani az önkormányzatoknak arra, hogy az újonnan épült lakónegyedekben is tudjanak karbantartási munkálatokat végezni azokon a mindenki által használt utcákon, amelyek magántulajdonban vannak és az általános közlekedés számára nyitottak. Számos város és a környező községek kerültek abba a helyzetbe, hogy az újonnan felépült lakónegyedekben az utcák olyan területeken haladnak át, amelyek magántulajdonban vannak, és így az önkormányzatnak nincs törvényes lehetősége arra, hogy karbantartsa őket. A területek tulajdonosai különböző okokból nem adták át ezeket a területeket az önkormányzatnak, így az önkormányzat nem tudott semmilyen karbantartási munkálatot végezni az adott utcákon, holott személyi közlekedés és sok esetben még közszállítás is működik az útvonalon” – mutatott rá Csoma Botond, az RMDSZ képviselőházi frakcióvezetője.

A Kolozs megyei törvényhozó elmondta azt is, hogy a törvénytervezet nem sérti a tulajdonjogot, de megadná a lehetőséget az önkormányzatoknak arra, hogy karbantartsák a magántulajdonban lévő utcákat, hiszen jelenleg csak abban az esetben aszfaltozhatnak a közszállítás által is használt, magánkézben levő utcákon, ha azokat az önkormányzat kisajátítja vagy a tulajdonosok az önkormányzatnak adományozzák azokat. A törvénytervezet szerint amennyiben a város területrendezési terve egy adott utcát magánterületen alakít ki, a terület tulajdonosai csakis akkor kaphatnak építkezési engedélyt, ha az utcának megfelelő területet leválasztják, amely megkönnyíti a közhasznú karbantartási munkálatok elvégzését a jövőben.

kapcsolódó

Hírlevél