RMDSZ: ezentúl állami támogatásból rendezhető a telekkönyvezés, elismerik a mezőgazdasági zsebszerződéseket is

RMDSZ: ezentúl állami támogatásból rendezhető a telekkönyvezés, elismerik a mezőgazdasági zsebszerződéseket is

Állami támogatásból és egyszerűsített eljárásban telekelhetik a kül- és belterületeket az érintettek, azt követően, hogy az RMDSZ által kezdeményezett törvényt kihirdette az Államelnöki Hivatal. Csoma Botond, az RMDSZ képviselőházi frakcióvezetője rámutatott arra, hogy a törvénymódosítás kidolgozásakor két szempontot vettek figyelembe: állami költségvetésből támogatni a telekkönyvezés folyamatát, valamint véglegesíteni a mezőgazdasági zsebszerződésekkel tulajdont váltott területek elismerését, amelyek bejegyzése az elmúlt évek során számtalan nehézséget okozott.

Az RMDSZ választási programjának egyik legfontosabb pontja volt a birtokrendezés, a telekkönyvezés folyamatának egyszerűsítése, és ezáltal a visszaszolgáltatási folyamat felgyorsítása. Az elmúlt években számos kérdést sikerült rendezni ezen a területen: 2017-ben sikerült megakadályozni a jogtalanul elvett földek visszaállamosítását, 2018-ban pedig az RMDSZ által benyújtott módosítással sikerült érvényesíteni a mezőgazdasági zsebszerződéseket, vagyis azokat a szerződéseket, amelyek nem rendelkeztek közjegyzői hitelesítéssel, mert telekkönyvek hiányában történt az adásvétel, így nem volt lehetséges a szerződés hivatalosítása sem. Ezeknek a szerződéseknek az érvényesítésével bejegyezhetővé váltak a telekkönyvben a mezőgazdasági zsebszerződések alapján szerzett használati jogok is.  Azt követően, hogy az illető birtokos a dokumentumok felmutatásával bebizonyítja, hogy rendelkezik az adott telekkel, akkor egy 3 éves időtartam lejárta után birtokosból tulajdonos lesz - nyilatkozta Csoma Botond, az RMDSZ képviselőházi frakcióvezetője. Hozzátette, hogy a telekkönyvezésre állami támogatásból kerül sor, amennyiben az önkormányzat lehívja az erre a célra kiírt összegeket, így az Országos Kataszteri Hivatal (ANCPI) telekkönyvekként 84 lej + áfa értékkel támogathatja a területbejegyzést. Ez az érték tovább növekedhet külterület esetében a talaj milyenségétől függően, valamint belterületen a közigazgatási egység kategóriájának függvényében. A frakcióvezető rámutatott arra is, hogy azok az intézmények, amelyek a dokumentumok átnézésére jogosultak (mint pl. közjegyzők, ügyvédek, kataszterrel dolgozó szakemberek) ezentúl online formában juthatnak hozzá az adatbázishoz, amely jelentősen megkönnyíti és lerövidíti az eljárást.

 „Eddig az Országos Kataszteri Program nagyrészt a kültelkekre vonatkozott és azt a feladatot hivatott ellátni, hogy az adott telken belüli birtokviszonyokat rendezze. Mindez csak olyan esetekben vonatkozhatott beltelkekre is, ha a terület rendelkezett kültelki résszel, valamint az adott területnek a felmérésével. A törvénymódosítással ezt sikerült feloldani, tehát ezentúl beltelkekre is lehet használni azt a forrást, ami az Országos Kataszteri Programban benne van.  Ennek értelmében a forrásokat immár nem csak a kültelki tulajdonok rendezésére, hanem a beltelki tulajdonok rendezésére is lehet használni. Ez komoly előnyt jelent azoknak a településeknek, akiknek sikerült a teljes kültelkét rendezni és tovább tud lépni a beltelki területek rendezésére is. Úgy gondolom, ez lesz az a kezdeményezés, amely nagyon sok helyzetet meg fog oldani a telekkönyvezés folyamatában” – mutatott rá Szabó Ödön, Bihar megyei parlamenti képviselő, az RMDSZ képviselőházi frakcióvezető-helyettese.

A jogszabály értelmében egyszerűsített eljárással rendezhető lesz a vidéki birtokok tulajdonjoga, ezúttal belterületen is, és a használati jog telekkönyvi tulajdonná alakítható.

kapcsolódó

Hírlevél