RMDSZ-es megoldás a községek és városok közterületeinek jobb karbantartására

RMDSZ-es megoldás a községek és városok közterületeinek jobb karbantartására

„Megteremtettük a törvényes keretet arra, hogy az önkormányzatok napszámos munka keretében végeztessék el a szükséges karbantartási, legelő- és erdőgazdálkodási feladatokat” – mutatott rá Tánczos Barna RMDSZ-es szenátor azt követően, hogy a szenátus plénuma kedden elfogadta a Szövetség erre vonatkozó javaslatát.

A törvénytervezet, amennyiben a képviselőház is kedvezően dönt róla, lehetőséget teremt a középületek karbantartására, a legelők és erdős területek rendszeres tisztítására, erdőtelepítésre és más munkálatokra.  

A tervezetet az RMDSZ által vezetett önkormányzatok, és ezen belül a székelyföldi önkormányzatok javaslatára dolgozták ki, mutatott rá Tánczos Barna. Az új előírásnak köszönhetően az önkormányzatok bonyolult közbeszerzési eljárás nélkül, és helyi munkaerővel végeztethetnek el olyan feladatokat, amelyek által a települések és az azokat övező területek tisztábbak, szebbek lehetnek. „A faültetés, a közterek nagytakarítása vagy az erdőtisztítás mind olyan feladatok, amelyhez egyszerre sok munkaerőre van szükség, ezért csak az alkalmazásban álló személyzet nem tudja ezeket ellátni. Ugyanakkor ezek csak ideiglenes feladatok. Sok esetben a fent említett feladatok elvégzése elmaradt, ezért volt szükség a ma elfogadott javaslatra” – mutatott rá az RMDSZ mezőgazdasági szakpolitikusa.

kapcsolódó

Hírlevél