RMDSZ: december elsejétől 19 százalékról 5 százalékra csökkentettük a tűzifa áfáját

RMDSZ: december elsejétől 19 százalékról 5 százalékra csökkentettük a tűzifa áfáját

Döntéshozó fórumként szavazta ma meg a képviselőház azt a törvénytervezetet, amely december elsejétől az eddigi 19 százalék helyett 5 százalékra csökkenti a tűzifa áfáját. Csoma Botond, az RMDSZ képviselőházi frakcióvezetője elmondta, az áfacsökkentés összhangban van az Európai Unió vonatkozó irányelvével, így nemcsak a háztartások, hanem a vállalkozások, iskolák, kórházak és orvosi rendelők is olcsóbban szerezhetik be a tűzifát.

Romániában a tűzifát fűtésként használó háztartások száma meghaladja a 3,5 milliót, ami az országosan nyilvántartott háztartások számának több mint 45 százaléka. Vidéken sokkal magasabb ez az arány, ott a háztartások több mint 85 százaléka használja a fát fűtőanyagként. A most megszavazott törvénytervezet számos család számára jelent előnyt, hiszen az elmúlt időszakban országosan megkétszereződött a tűzifa ára, így az áfacsökkentés jelentős kedvezményt jelent” – mondta az RMDSZ képviselőházi frakcióvezetője.

Csoma Botond hangsúlyozta: a korábban megszavazott, a földgázt és villanyáramot használó családok támogatása mellett szükség volt egy olyan intézkedésre is, amely azokat a háztartásokat segíti ebben az időszakban, amelyek fával fűtenek.

Az RMDSZ politikusa szerint bár Romániában a fa elsődleges anyagnak számít fűtés szempontjából, az államnak fokozatos átállást kell biztosítania olyan alternatív, kevésbé környezetszennyező rendszerekre, amelyek hosszú távon helyettesítik ezt a fűtési formát. „A fatüzelésből származó füstnek – a tökéletlen égés miatt – egészségkárosító hatása van, emellett pedig jelentősen hozzájárulhat az illékony szerves vegyületek, a szén-monoxid és egyes nehézfémek kibocsátásához is. Továbbá nem hunyhatunk szemet afölött sem, hogy a fűtéshez vásárolt fa egy része nem legális forrásból származik, hiszen annak érdekében, hogy ne a magánszemély fizesse meg a 19 százalékos áfát, egyes esetekben a cégek nem állítottak ki számlát és feketén adták el a fát a vásárlónak. A ma elfogadott jogszabály értelmében az áfa 5 százalékra való csökkentése szorgalmazza a tűzifa törvényes keretek között történő eladását a magánszemélyek esetében is, hozzájárulva ezzel az illegális piac felszámolásához. Az RMDSZ továbbra is azon dolgozik, hogy fenntartsa a felelős erdőgazdálkodást, valamint továbbra is teljes mellszélességgel támogatja az illegális fakitermelés megfékezése érdekében folyó harcot, amelynek Tánczos Barna környezetvédelmi miniszter által elért eredményeit az Európai Unió intézményei is elismerik” – magyarázta Csoma Botond, emlékeztetve arra, hogy az RMDSZ-es miniszter kezdeményezésére a környezetvédelmi alap több olyan programot indít az elkövetkező időszakban, amely az önkormányzatok zöldítését célozza.

 „Az RMDSZ legutóbbi kongresszusán elfogadott 2021–24-es időszakra vonatkozó cselekvési tervben külön fejezet foglalkozik a környezetvédelemmel, az élhetőbb környezet biztosítása a Szövetség prioritásai közé tartozik. A cél továbbra is az erdők megőrzése és konzerválása, a most elfogadott törvénytervezetre azonban szükség volt, mert az állampolgárok nem büntethetők azért, amiért az állam nem hozta meg kellő időben a megfelelő döntéseket” – hangsúlyozta az RMDSZ képviselőházi frakcióvezetője.

 

kapcsolódó

Hírlevél