RMDSZ: a parlament tárgyalja sürgősségi eljárásban a medve kilövési kvótát szabályzó törvénytervezetet

RMDSZ: a parlament tárgyalja sürgősségi eljárásban a medve kilövési kvótát szabályzó törvénytervezetet

Sürgősségi eljárást kért a vadászati törvény mielőbbi szakbizottsági tárgyalására Korodi Attila és Tánczos Barna Hargita megyei parlamenti képviselők, azt követően, hogy a képviselőház frakcióvezetőinek tanácsán, RMDSZ javaslatra erről már október 15-én döntés született. Hargita megyei törvényhozók ezt követően a döntés gyakorlatba ültetését és a szakbizottságoktól a vadászati törvény mielőbbi tárgyalását kérték ma, november 12-én.

Korodi Attila elmondta, hogy október folyamán Maros megyében, a Nagy-Küküllő mentén történt szörnyű baleset is elkerülhető lett volna, hogyha a szakhatóságok a tavaly elfogadott törvény értelmében időszakonként - a felmért helyzetek alapján - újraértékelik a kilövési rátát, de azóta további emberéletet követeltek az ország intézményeinek a hanyagságai. „A Parlamentben van az RMDSZ törvénytervezete, amely alapján tovább lehet és kell szigorítani a jogszabályon ott, ahol látjuk, hogy nem működik a gyakorlat, illetve kötelezően be kell vezetni a kompenzációs rendszereket, ahogyan azt már az RMDSZ a Szenátusban is szorgalmazta. A szaktárcának kötelessége a prevenciós kvóták szabályozása minden év februárjáig” – mutatott rá a képviselő.

Tánczos Barna, az RMDSZ Hargita megyei szenátora rámutatott, hogy bár a jelenlegi törvények arra kötelezik a szaktárcát, hogy minden évben megállapítsa kilövési kvótát, és egy akcióterv értelmében azt gyakorlatba ültesse, a szenátus által elfogadott törvénymódosítás, amelynek sürgősségi tárgyalását kérjük, egy új helyzetet teremtene. 

kapcsolódó

Hírlevél