„Partnerség a jövőért” – A kormány támogatja a civil szféra bevonását a fenntartható társadalom építésébe

„Partnerség a jövőért” – A kormány támogatja a civil szféra bevonását a fenntartható társadalom építésébe

Románia Kormánya a Fenntartható Fejlődés Főosztályon keresztül elindította a „Partnerség a jövőért” elnevezésű protokollumot, amelyet a civil társadalmat és a magánszférát képviselő szervezeteket összesítő, Koalíció a Fenntartható Romániáért Egyesülettel kötött. Az eseményen részt vett Kelemen Hunor miniszterelnök-helyettes, Borbély László államtanácsos és Dragoș Tuță, a romániai Fenntarthatósági Nagykövetség alapítója, valamint a Koalíció a Fenntartható Romániáért Egyesület képviselője.

„Életünk minden területe összefügg a fenntartható fejlődéssel. Egy kormány felelős a jelen társadalomért és a jövő generációiért egyaránt. Intézményközi együttműködésre van szükség Románia fenntartható fejlődési stratégiájának megvalósításához, és a megállapodás a civil társadalom képviselőivel egy újabb lépés ennek érdekében. Mindannyiunk érdeke, hogy az elkövetkező évek változásai és beruházásai a 17 fenntartható fejlődési célon alapuljanak” - mondta Kelemen Hunor miniszterelnök-helyettes.

A „Partnerség a jövőért” megállapodás hozzájárul a 2030-as menetrend 17 Fenntartható Fejlődési Céljának hatékony végrehajtásához Romániában, amelyhez elengedhetetlen az összes társadalmi réteg támogatása és hozzájárulása.

„Ma nyílt partnerséget indítunk a civil társadalommal a fenntartható Románia érdekében, amelyben szilárdan hiszünk. Nyitottak vagyunk a párbeszédre és a csapatmunkára a társadalom minden rétegével. Hétfőn kerül sor az első munkamegbeszélésre a koalíció tagjaival. Ha jobb életet akarunk magunknak és a jövő generációinak, akkor ennek megfelelően kell döntéseket hoznunk, minden állampolgár igényeihez igazítva ”- nyilatkozta Borbély László államtanácsos, a Fenntartható Fejlődés Főosztály koordinátora.

A Fenntartható Románia Koalíciónak eddig körülbelül 50 tagszervezete van a civil társadalomból és a magánszektorból. „A Fenntartható Románia Koalíció a fő eszköz, amelyen keresztül népszerűsítjük, és gyakorlatilag megvalósítjuk az együttműködést a romániai Fenntarthatósági Nagykövetségen, népszerűsítjük azt a gazdasági modellt, amelyben a vállalatok a kormánnyal, a kormányzati intézményekkel és a nonprofit szervezetekkel fennálló partnerség révén megoldják a társadalmi és környezeti problémákat anélkül, hogy feláldoznák gazdasági hatékonyságukat”- mondta Dragoș Tuță.

A Fenntartható Románia Koalíció (CRS) képviselője felkérte a kormány képviselőit, hogy vonják be a CRS-t és annak tagjait „a fenntartható fejlődéssel kapcsolatos minden vitába és döntésbe a minisztériumoknál és minden kormányzati intézményben", mivel a konzultációs folyamat és a párbeszéd a fenntartható fejlődés alapja hosszú távon.”

A Koalícióhoz való csatlakozás folyamata egyszerű, online a szervezet honlapján, a www.ambasadasustenabilitatii.ro oldalon lehetséges. A hozzánk csatlakozóknak lehetőséget biztosítunk párbeszéd folytatására a kormánnyal ezekben a fenntarthatósági kérdésekben”- emelte ki Dragoș Tuță.

kapcsolódó

Hírlevél