Ösztöndíjakkal támogatjuk a doktori és posztdoktori kutatásokat

Ösztöndíjakkal támogatjuk a doktori és posztdoktori kutatásokat

Pályázatot hirdet az Európai Beruházások és Projektek Minisztériuma doktori hallgatók és posztdoktori kutatók támogatására, valamint az egyetemek, kutatóintézetek és a magánszektor közötti együttműködések erősítésére. A kiírt pályázat 21 millió eurós keretösszeggel rendelkezik, célja a doktori és posztdoktori képzésen részt vevő hallgatók kutatásainak támogatása, ezek színvonalas kutatóprogramokba való bekapcsolása, az oktatásból a munkapiacra való átmenet megkönnyítése, a kutatók és vállalatok közötti szorosabb együttműködés támogatása.

Számunkra prioritás a kutatás és az innováció támogatása. Ez a terültet a versenyképes gazdaság motorja, a kutatásban részt vevő fiataloknak pedig támogatásra van szükségük ahhoz, hogy nyugodt körülmények között dolgozhassanak, és a kutatásaikra tudjanak koncentrálni. Európai alapokból 1800 doktorandusznak, posztdoktori képzésen részt vevő kutatónak fogunk támogatást nyújtani ösztöndíjak formájában, hogy folytathassák kutatási projektjeiket, befejezhessék tanulmányaikat és munkát találjanak” – nyilatkozta Hegedüs Csilla, az Európai Beruházások és Projektek Minisztériumának államtitkára.

A támogatott projektek keretében a doktori tanulmányok meghatározott időtartamára (maximum 12 hónap) legfeljebb 400 EUR/hó összegű ösztöndíjban, illetve legfeljebb 600 EUR/hó összegű posztdoktori ösztöndíjban részesülnek a hallgatók. Emellett a program támogatja az országon belüli, illetve a nemzetközi utazásokat, a tudományos konferenciákon való részvétel költségeit, nemzetközi folyóiratokban való publikálás díját. Az erre szánt támogatás az ösztöndíjak teljes összegének legfeljebb 45%-át teheti ki.

A programra felsőoktatási intézmények, kutatóintézetek, kutatóközpontok, a Román Tudományos Akadémia kutatóintézetei, vállalkozók, szakmai szövetségek, kereskedelmi és iparkamarák pályázhatnak. Az elnyerhető támogatás maximális összege 1,15 millió euró, ebből legalább 80 PhD-hallgató és 20 posztdoktori kutató támogatását kell biztosítani. Így összesen több mint 1440 PhD-hallgató és 360 posztdoktori kutató fog az ösztöndíjakban részesülni.

A pályázatokat 2021. december 31-ig lehet benyújtani. Részletek itt

kapcsolódó

Hírlevél