Önkormányzatok energiahatékonyságának növelésére ír ki pályázatot az európai beruházások minisztériuma

Önkormányzatok energiahatékonyságának növelésére ír ki pályázatot az európai beruházások minisztériuma

Az Európai Projektek és Beruházások Minisztériuma közvitára bocsátotta a helyi önkormányzatoknak szóló, energiahatékonyságra vonatkozó pályázati kiírást. A Nagy Infrastruktúra Operatív Programon (POIM) keresztül 1 milliárd euró jut az energiahatékonyság növelésére. Ebből az összegből a minisztérium 500 millió eurót szán arra, hogy a helyi önkormányzatoknak segítsen energiafüggetlenné válni. A pályázati kiírásból megújuló energiaforrások kialakítását (szél, nap, geotermikus energia), illetve az energiaforrások piacán az ezzel való kereskedelmet lehet megvalósítani.

Az 500 millió euró a következőképpen oszlik el:

  • 250 millió euró olyan beruházásokra, amelyek a megújuló energiaforrások beszerzését fedezik, illetve az így nyert energia kereskedelmi hasznosítását. A támogatás minimális értéke 5.000.000 euró, maximális értéke 15.000.000 euró;
  • 250 millió euró olyan beruházásokra, amelyek a megújuló energiaforrások beszerzését teszik lehetővé saját fogyasztásra. A támogatás minimális értéke 5.000.000 euró, maximális értéke 15.000.000 euró.

Az elmúlt időszak egyik legégetőbb témáját a megnövekedett energiaárak jelentik. Sajnos ez egy olyan probléma, amely közvetlenül érint mindannyiunkat, emiatt számos kiírásunk segít cégeknek, önkormányzatoknak energiahatékonyabbá válni. Ezzel nemcsak csökkentjük a villanyszámlát, hanem óvjuk a környezetünket is” – emelte ki Hegedüs Csilla, az Európai Beruházások és Projektek Minisztériumának államtitkára.

A pályázatokat előreláthatóan október 4-étől lehet majd benyújtani.

A vállalkozásoknak is lehetőségük van támogatást szerezni az energiahatékonyság növelésére.

A közvitára bocsátott pályázati kiírás elérhető a minisztérium honlapján.

 

 

 

 

 

 

kapcsolódó

Hírlevél