Oltean Csongor: kapjanak támogatást és adókedvezményt a gyermeket vállaló fiatal családok Romániában

Oltean Csongor: kapjanak támogatást és adókedvezményt a gyermeket vállaló fiatal családok Romániában

Kampányútjának tapasztalatáról, hosszú távú programjáról, valamint a választások tétjéről tartott sajtótájékoztatót Oltean Csongor november 26-án Nagyváradon. Elmondása szerint a rossz és egymásnak ellentmondó kormányhatározatok még jobban megnehezítik a fiatalok tervezését, hiszen vállalkozásaik kerülnek veszélybe és munkahelyek szűnnek meg, az online ügyintézés gyerekcipőben jár, így értelemszerűen nehéz jövőt tervezni.

„Hosszú távú programomat a fiatalokkal közösen állítottuk össze, kikértük a véleményüket. Célom olyan törvények kidolgozása, amelyek lehetővé teszik, hogy megérje magyar fiatalként is családot alapítani, jövőt tervezni. Szükség van a kiszámítható jövőképre, azért, hogy jó legyen Erdélyben fiatal felnőttnek és jó legyen diáknak lenni” – hangsúlyozta a képviselőjelölt.

A terveit tíz pontban foglalta össze. Kitért az online oktatás keretrendszerének kidolgozására, javaslatokat fogalmazott meg a környezettudatos életmódra. Törvénybe foglalná a romániai CSOK-program létrehozását: kapjanak támogatást azok a fiatal családok, akik gyermeket vállalnak és lakást akarnak vásárolni, építeni. A támogatás összege növekedjen egyenesen arányosan a vállalt gyermekek számával, továbbá kapjanak adókedvezményt a fiatal családok, ez szintén a vállalt gyermekek számával egyenesen arányosan növekedjen. Újabb adókedvezményt javasol a pályakezdő, külföldről hazatérő fiatalok számára és a fiatal magyar gazdák támogatására. Programjában szerepel a szövetkezetek létrehozása, a gazdahálózatot kialakítása, fejlesztése. A könnyebb ügyintézés, a bürokrácia csökkentése érdekében a digitalizációt és az online ügyintézés bevezetését tarja fontosnak.

Rövid távú intézkedésként felvázolta az RMDSZ járványkezelési és gazdaságélénkítő programjának fiatalokat érintő javaslatait.   

Végezetül a választások tétjéről beszélt: „Lehetünk dühösek, maradhatunk otthon, de ezzel nem a politikumot, hanem saját magunkat büntetjük.  De össze kell fognunk most nekünk, fiataloknak is, mert ez a választás elsősorban rólunk, fiatalokról szól. Ha a fiataloknak nem lesz képviseletük a román parlamentben, akkor továbbra is olyanok döntenek rólunk és felettünk, akik nem ismerik a problémáinkat. Ezért fontos minden fiatalnak ott lenni a választásokon.”

A hosszú távú programról részletesen az olteancsongor.ro oldalon olvashatnak.

kapcsolódó

Hírlevél