Novák Eduárd: egyre közelebb az ifjúsági és sportélet reformja!

Novák Eduárd: egyre közelebb az ifjúsági és sportélet reformja!

Közvitára bocsátotta tegnap az Ifjúsági és Sportminisztérium a decentralizációs törvényt, amely a megyei tanács hatáskörébe helyezi át az ifjúsági és sportlétesítmények adminisztrációját. Ezek az intézmények jelenleg az Ifjúsági és Sportminisztérium alá tartoznak, a cél viszont az, hogy a helyi hatóságok alatt működő állami intézményekként működjenek. Finanszírozásuk a közigazgatási egységek számára elkülönített helyi költségvetésből és saját bevételekből valósul majd meg.

A romániai ifjúsági és sportinfrastruktúra hatalmas, de nagyon szervezetlen. Nem egészséges és hatékony az, hogy mindent Bukarestből akarjunk megmondani. Ezzel a törvénnyel lehetőséget adunk a helyi közösségeknek arra, hogy közvetlenül kezeljék a területükön lévő ifjúsági és sportlétesítményeket. Ők ismerik a legjobban az igényeket, a problémákat, a lehetőségeket, ezért hatékonyabbak tudnak lenni” – mondta Novák Eduárd.

A decentralizáció megkönnyíti az infrastrukturális beruházások finanszírozását és az európai alapok felhasználását is. Természetesen a minisztérium továbbra is fenntartja a kapcsolatot ezekkel az intézményekkel, rá hárul a módszertani koordináció, az ellenőrzés és szabályozás, az országos és közösségi politikák és stratégiák kidolgozása.

A decentralizáció elősegíti a finanszírozási problémák megoldását, valamint a sport- és ifjúsági élet fellendítését. Az országos sportstratégiával együtt ez is hozzájárul ahhoz, hogy az egész rendszert új és jobb alapokra helyezzük” – szögezte le az RMDSZ-es miniszter.

 

kapcsolódó

Hírlevél