Nagy értékű támogatás a kézdivásárhelyi kórháznak

Nagy értékű támogatás a kézdivásárhelyi kórháznak

Közel tízmillió lejt kapott a Kézdivásárhelyi Municípiumi Kórház az országos költségvetésből, az egészségügyi minisztériumon keresztül. A támogatást az RMDSZ parlamenti frakciója járta ki, Dr. László Attila szenátor, az egészségügyi bizottság elnökének vezetésével.

Az elmúlt időszak tanulsága volt, hogy meg kell erősíteni egészségügyi rendszerünket, ugyanakkor nem szabad egyetlen egy intézményre összpontosítani – hívta fel a figyelmet Tamás Sándor, Kovászna Megye Tanácsának elnöke. „Az elkövetkezőkben kiemelt figyelmet fordítunk nemcsak a megyei kórházra, hanem a városi kórházakra is. Idén a kézdivásárhelyi kórházat 125 ezer lejjel támogattuk, partnerségben a helyi önkormányzattal. Most pedig az RMDSZ parlamenti frakciójának közbenjárására sikerült olyan összeget Kézdivásárhelyre irányítani, amelyből jelentős fejlesztést tudnak elindítani. Ezt jelenti az érdekképviselet: összedolgoznak a helyi és megyei önkormányzati vezetők a parlamenti képviselőkkel, hogy a közösség javát szolgáló támogatások érkezzenek megyénkbe. Csak együtt érhetünk el eredményeket, közösen tudjuk érvényesíteni elképzeléseinket, megvalósítani célkitűzéseinket” – mutatott rá a tanácselnök.

Canea-Kocsis András, a Kézdivásárhelyi Municípiumi Kórház menedzsere elmondta, ekkora mértékű támogatást nem kaptak eddig a központi költségvetésből, óriási segítséget jelent. „Ebből a 9,5 millió lejből számos olyan orvosi eszközt és gépet tudunk beszerezni, amelyre különben nem lett volna lehetőségünk. Sikerül most újra cserélni a húszéves röntgen gépünket, ugyanakkor altatógépet, laparoszkópos tornyot, Doppler rendszerű ekográfot, elektrokautert, LigaSure kézieszközt. az ortopédia műtőhöz műtőasztalt és egyéb felszereléseket vásárolnak, új berendezésekkel szerelik fel a szemészeti kabinetet. Összesen 62 típusú gép és felszerelés szerepel beszerzési listánkon” – számolt be a menedzser. Mint elmondta, a koronavírus-járvány több szempontból is megterhelte a kórházat: egyrészt a védőfelszerelésekre és fertőtlenítésre fordított összeg ötször nagyobb lett a járványt megelőző időszakhoz képest, másrészt a szokásos havi 450 ellátott beteghez viszonyítva a megyeszékhelyről átirányított betegek miatt több mint 600 esetet láttak el havonta, míg tartott a tavaszi szükségállapot.  

 

kapcsolódó

Hírlevél