Miklós Zoltán: a kisebb önkormányzatok hatékonyabb működésére dolgoztunk ki törvénytervezetet

Miklós Zoltán: a kisebb önkormányzatok hatékonyabb működésére dolgoztunk ki törvénytervezetet

Az önkormányzatok munkáját segítené az a törvénykezdeményezés, amelyet Miklós Zoltán, az RMDSZ Kovászna megyei parlamenti képviselője terjesztett a parlament elé, és amely a helyi önkormányzatok alárendeltségébe tartozó kulturális intézményekben dolgozó személyzet besorolásán módosítana. Ennek értelmében a kulturális intézmények alkalmazottait abba a közalkalmazotti kategóriába sorolnák, amelynek összlétszáma az intézmények megfelelő működtetését szolgálja, nem pedig lakosságarányosan van kiszámolva – úgy ahogyan az történik a tanügyi, egészségügyi, szociális ellátásban foglalkoztatottak esetében is –, így a kulturális intézmények alkalmazottai nem terhelnék az önkormányzat személyzeti struktúráját.

Miklós Zoltán elmondta, hogy azért van szükség erre a kezdeményezésre, hogy a könnyítsenek és hatékonyabbá tegyék a kisebb önkormányzatok tevékenységét, hiszen jelenleg csak meghatározott számú alkalmazottal dolgozhatnak, azonban a kisebb önkormányzatokban, ahol kulturális intézmények működnek az adott polgármesteri hivatal alárendeltségében, nem tudnak további szakembereket alkalmazni, hiszen a legtöbb esetben minden állás be van töltve.

„A kisebb önkormányzatok alárendeltségébe tartozó kulturális intézmények alkalmazottai az önkormányzat személyzeti állományába tartoznak, míg a nagyobb városok esetében, mint Kolozsvár, Temesvár, több olyan országos jelentőségű kulturális intézmény, színház, múzeum működik, amelyeknek alkalmazottai nem tartoznak a polgármesteri hivatal alkalmazottai közé. Méltánytalan ez a helyzet, hiszen egy kisebb önkormányzat a saját apparátusából kell megoldja a személyzeti igényeket, és így nem tud további szakembereket alkalmazni az önkormányzathoz, mert eléri a törvény által előírt maximális alkalmazott számot. Például Sepsiszentgyörgy önkormányzata több kulturális intézményt, színházakat, művelődési házat, mozit működtet, és ezek alkalmazottai mind az önkormányzat személyzeti állományában szerepelnek. Azt a megoldást javasoljuk, amely egyszerre tartja meg az önkormányzat alkalmazásában a kulturális intézmények személyzetét, és oldja meg az önkormányzatok személyzeti problémáit is” – mutatott rá Miklós Zoltán képviselő. Hozzátette a helyi közösségek fejlesztése érdekében a kisebb önkormányzatoknak meg kell teremteni a lehetőséget, hogy szakembereket tudjanak alkalmazni, hogy minél nagyobb arányban tudjanak hozzáférni az EU-s forrásokhoz, azonban ezt csak akkor lehet, ha a jelenlegi törvénykezés módosítása által levesznek egy terhet az önkormányzatról, és így több szakembert tudnak alkalmazni.

kapcsolódó

Hírlevél