Maros megyében délután 5 órakor még mindig alacsonyabb a választási részvétel a magyarlakta településeken

Maros megyében délután 5 órakor még mindig alacsonyabb a választási részvétel a magyarlakta településeken

A délután 5 órakor közölt részvételi adatok alapján Maros megyében 37,21 százalékos részvételt jegyeztek, a magyarlakta településeken azonban az országos átlagnál kevesebben mentek el szavazni.

Marosvásárhelyen a lakosság 33 százaléka szavazott, Szászrégenben a választók 33,8 százaléka, Segesváron a választók 25,6 százaléka ment el szavazni.

Több olyan nagy településen is alacsony a részvétel, ahol nincs kihívója az RMDSZ polgármesterjelöltjének, így miközben a megyei részvétel 37,2 százalék fölött van, Szovátán csak a lakosság 32,2 százaléka szavazott délután 4 óráig, Erdőszentgyörgyön 35,4 százalék, Nyárádszeredában 34,5 százalékos volt a részvétel, Kibéden 26,1 százalékos a részvétel.

„Miközben Mezőpanitban a lakosság 26,5 százaléka, ment el szavazni Dédán 54,4 százalékos a részvétel, Nagyernyében a lakosság 27,5 százaléka volt szavazni,  Mezőrücsön csak a lakosság 48,9% százaléka. Nyárádgálfalván 25,3 százalékos a részvétel, Oláhkocsárdon 51,6 százalékos. Már csak pár óra maradt szavazni. Ma nem csak polgármestereket, hanem megyei tanácselnököt is választunk. Arra biztatok mindenkit, aki még nem volt szavazni, hogy ne hagyja elveszni a szavazatát, ne bízza másra a döntést, hogy milyen kezekbe kerül Maros megye és a saját települése sorsa. Döntsünk ma okosan!”- fogalmazott Kovács Levente, az RMDSZ Maros megyei ügyvezető elnöke.

A nap folyamán Maros megyében több szavazókörzetből is jelentettek rendellenességeket.

„A nap folyamán 3 feljelentést tettünk visszaélések miatt. Több helyen is előfordult, hogy a szavazólapokon nem volt kontroll pecsét, és voltak olyan szavazókörzetek, ahol egy választónak egynél több szavazólapot adtak a megyei tanácselnöki vagy a polgármesteri tisztségre való szavazáshoz. Arra kérjük szavazóbiztosainkat és választóinkat, hogy legyenek nagyon figyelmesek, nézzék meg, hogy megkapják-e mind a négy szavazólapot, hogy minden szavazólapon van-e kontroll pecsét, illetve, figyeljenek oda ara, hogy a pecsétet jól belenyomják a tintatusba, ha szükséges két pecsételés között jöjjenek ki a fülkéből” – hívta fel a szavazók figyelmét Kovács Levente.

Az RMDSZ ügyvezető elnöke elmondta, a délutáni, esti órákban várhatóan nagyobb sorok alakulnak majd ki a szavazókörzeteknél. Ezért mindenkit arra kérnek, legyenek türelemmel, és ha valamilyen rendellenességet tapasztalnak jelentsék a megyei RMDSZ szervezetnél.  

kapcsolódó

Hírlevél