Magyar jövőt a szórványban! - Magyar Szórvány Napja Aradon

Magyar jövőt a szórványban! - Magyar Szórvány Napja Aradon

Magyar jövőt a szórványban! mottóval szervezik meg Aradon a Magyar Szórvány Napját, ez alkalommal elfogadják az RMDSZ új szórvány cselekvési tervét is, amely a szórványban élő magyarok identitásának megőrzését, a magyar közösségek megerősödését célozza.

Az aradi polgármesteri hivatal díszteremében szombaton 10 órakor kezdődik a szórvány-napi konferencia, melyen köszöntőt mond Bognár Levente, Arad alpolgármestere, Faragó Péter, az Arad megyei RMDSZ elnöke, Brendus Réka, a Nemzetpolitikai Államtitkárság főosztályvezetője, Magyari Tivadar, az RMDSZ oktatásért felelős ügyvezető alelnöke. Közreműködik a Rónaság citerazenekar és az Aradi Kamarazenekar.

A szórvány-napi konferencián a területi szervezetek képviselői kiértékelik a 2015-2019 időszakra szóló, Nemzetpolitika a szórványban mottójú RMDSZ szórvány cselekvési tervet, moderál: Winkler Gyula EP-képviselő, az SZKT Szórvány frakciójának vezetője. A Délutáni oktatás: iskola- és identitásmentés a szórványban panelben Magyari Tivadar, az RMDSZ oktatásért felelős ügyvezető alelnöke, Veres Anna, a programot lebonyolító Iskola Alapítvány képviselője, Kacsó-Doboly Izabella, a Magyar Ifjúsági Értekezlet képviselőjeként a délutáni oktatás gyakorlati oldaláról tart előadást.

Az idei szórvány-nap alkalmat teremt a Magyar jövőt a szórványban! mottóval kidolgozott, 2020-2024 közötti időszakra szóló, új cselekvési terv vitájára és elfogadására, a dokumentumot Winkler Gyula mutatja be.

Az RMDSZ Ügyvezető Elnöksége és az RMDSZ Arad megyei szervezete által szervezett Magyar Szórvány Napja rendezvénysorozat utolsó programpontja Mária evangéliuma című rockopera oratorikus előadásával zárul, amelyre a belvárosi minorita templomban kerül sor.

 

 

kapcsolódó

Hírlevél