Kelemen Hunor nyilatkozata az államelnöki konzultáció után

Kelemen Hunor nyilatkozata az államelnöki konzultáció után

A csütörtöki konzultáción nem javasoltunk miniszterelnök-jelöltet az államfőnek; megvárjuk, hogy kit javasol Klaus Iohannis erre a tisztségre, de biztos, hogy nem fogunk új többséget alkotni a PSD-vel a parlamentben.

Az államfőnek elmondtuk, hogy mi továbbra is szükségesnek tartjuk az előrehozott választást, ám abban a formában, ahogy azt a PNL sürgősségi kormányrendelete szabályozná, aggályos és alkotmányellenes.

Ludovic Orban kormánya lehetővé tenné, hogy egy napon lehessen megszervezni az önkormányzati és a parlamenti választást, ami felülírná az Alkotmánybíróság egy korábbi döntését.

Ludovic Orban kormánya a sürgősségi kormányrendelettel módosítana a megyei körzetekre osztott választási rendszeren is, így a polgárok – függetlenül attól, hogy hova szól a lakcímük – bármelyik megyei listára szavazhatnak. Ha például Kolozsváron 100 ezer egyetemista szavazna pótlistára, a szavazatuk eltorzítaná a Kolozs megyei eredményeket.

Ha ez a sürgősségi kormányrendelet megjelenik a Hivatalos Közlönyben, mi arra kérjük a Nép Ügyvédjét, hogy emeljen ellene óvást az Alkotmánybíróságon.

 

kapcsolódó

Hírlevél