Kelemen Hunor: a költségvetésbe belefoglalt tervek adják a kormányzás tartalmát

Kelemen Hunor: a költségvetésbe belefoglalt tervek adják a kormányzás tartalmát

A csütörtökön elfogadott jövő évi költségvetés legfontosabb tételeiről is beszélt Kelemen Hunor a 10 perc Bukarest kormányzati tájékoztató 2021-es évi utolsó adásában. A miniszterelnök-helyettes rámutatott, hogy egy olyan költségvetést raktak össze, amelyben a nyugdíjak nőnek, a kisnyugdíjasok egyszerű támogatást kapnak, amelyben a minimálbér növekedni fog, és amelyben jelentős fejlesztésekre van fedezet. 

Azon túl, hogy a tanügyben és az egészségügyben lesz egy kis bérnövekedés, amennyit megbír a költségvetés, a költségvetés összerakásakor vigyáztak arra, hogy az önkormányzatok ne veszítsenek. „A személyi jövedelemadó 100 százalékban ismét az önkormányzatoknál marad” – tette hozzá Kelemen Hunor.

Az RMDSZ 2021-ben javasolta először, hogy a jövedelemadó két százaléka a helyi és megyei önkormányzatok által működtetett színházak, bábszínházak, operák és filharmóniák fenntartását szolgálják. Ez a 2022-es év költségvetési törvényében is szerepel.

A miniszterelnök-helyettes kiemelte, hogy megyei utak fejlesztésére 600 millió lejt szánnak a jövő év közepéig, de ezt az összeget az év második felében kiegészítik, hiszen Erdélyben, Székelyföldön sok út javításra és felújításra szorul. 

„Ezek azok a tervek, amelyek a kormányzást értelmessé teszik, amelyek a kormányzásnak megadják a tartalmát” – összegzett Kelemen Hunor.

kapcsolódó

Hírlevél