Jóváhagyta a szenátus az önkormányzati tisztségviselők mandátumának meghosszabbítását

Jóváhagyta a szenátus az önkormányzati tisztségviselők mandátumának meghosszabbítását

Az RMDSZ szenátorai támogatták azt a törvénykezdeményezést, amely legkésőbb november elsejéig hosszabbítja meg a polgármesterek, megyei tanácselnökök, helyi és megyei tanácsosok mandátumait.

Az új törvényre azért van szükség, mert az Alkotmánybíróság a korábban elfogadott törvényt és az ezzel kapcsolatos sürgősségi kormányrendeletet is alkotmányellenesnek nyilvánította – mutatott rá Cseke Attila, az RMDSZ szenátusi frakcióvezetője,

A taláros testület döntése értelmében az új törvény kimondja: a parlament dönt arról, hogy ki szabja meg a helyhatósági választások dátumát. „Az Alkotmánybíróság azt mondta ki, ami szerintünk nyilvánvaló volt: a közvetlenül megválasztott helyi vezetők mandátumának meghosszabbításáról csak a parlament dönthet. A járványhelyzet miatt széleskörű konszenzusra van szükség a helyhatósági választások dátumát illetően, így a parlament hivatott ebben a kérdésben dönteni. Rendezve lenne már a kérdés, ha a kormány nem adta volna ki a 44-es rendeletet" – hangsúlyozta Cseke Attila.

A tervezet további koronavírus-járvánnyal kapcsolatos intézkedéseket is tartalmaz: online is iktatni lehet a jelöléseket, és fele annyi támogatói aláírásra lesz szükség a választásokon induló politikai alakulatok részéről. A megyei tanácselnök-jelölteknek és megyei tanácsos-jelölteknek csak egy közös támogatói listát kell leadniuk, hasonlóan a polgármester-jelölteknek és helyi tanácsos-jelölteknek is.

A tervezetről a képviselőháznak is döntenie kell, a törvény ezt és az államelnöki kihirdetést követően léphet érvénybe. „A képviselőházi szavazást követően, az Alkotmány által előírt határidők betartásával, az államelnök dolga azonnal kihirdetni a törvényt, amely az önkormányzatok működéséhez szükséges jogalapot biztosítja" – hívta fel a figyelmet az RMDSZ szenátora.

 

kapcsolódó

Hírlevél