Indulhat az INNOTECH STUDENT program!

Indulhat az INNOTECH STUDENT program!

Hónapok óta húzódik az Innotech student program életbeléptetése. Ma jóváhagyta a kormány az eredetileg kiutalt pályázati keretösszeg növelését 20 millió euróról 135 millió euróra, így az Európai Beruházások és Projektek Minisztériuma elindíthatja az Innotech Student program keretében kiválasztott 68 projekt szerződéskötését.  A projektek révén több mint 23 500 egyetemi hallgatónak, doktorandusznak és gyakornoknak nyújtanak segítséget a kompetenciáik felmérésében, illetve további képzésekben részesülnek azért, hogy számukra megfelelő munkahelyet találjanak vagy saját vállalkozást indítsanak. A program célja a vállalkozói készségek fejlesztése, a diákok által létrehozandó vállalkozások támogatása és új munkahelyek létrehozása.   Emellett kis- és közepes vállalkozásokat támogatnak azért, hogy a programban résztvevő diákok számára 3400 új munkahelyet hozzanak létre, illetve 1373 új vállalkozás létrehozását is támogatják. A támogatási keretösszeg megnövelésére azért volt szükség, mert 68 projekt kapott azonos pontszámú értékelést, azonban ezeknek összértéke meghaladta az eredeti keretösszeget.

„Sok fiatal számára nehézséget okoz elhelyezkedni a munkapiacon vagy saját vállalkozást indítani. A mi célunk az, hogy a fiatalok itthon maradjanak, itthon találjanak munkát, itthon tudjanak boldogulni, jövőt tervezni. Az Innotech Student program ebben nyújt segítséget és azokat a fiatalokat támogatja, akik befejezték tanulmányaikat és munkát keresnek vagy éppen saját vállalkozásuk elindításában gondolkodnak. Bízom benne, hogy azok a fiatalok, akik részt vesznek a programban, néhány éven belül sikeres vállalkozókká válhatnak” – nyilatkozta Hegedüs Csilla, az Európai Beruházások és Projektek Minisztériumának államtitkára.

Az államtitkár elmondta, a projektek életbeléptetésének több szakasza van. Az első szakaszban leginkább a szakmai képzésekre és a mentorálásra, a vállalkozói készségek fejlesztésére fektetik a hangsúlyt. Szintén ebben a szakaszban választják ki a diákok által kidolgozott üzleti terveket is, amelyeket támogatni fognak. A második szakaszban fogják azokat az összegeket kifizetni, amelyek a vállalkozások működéséhez szükségesek.

„A támogatás összege attól függ, hogy a vállalkozás által hány új munkahely jön létre. A minimális támogatás, amelyet egy vállalkozás kaphat, az 40 ezer euró – ehhez legalább két munkahelyet kell biztosítania –, a maximális támogatás pedig 100 ezer euró, abban az esetben, ha a vállalkozás által legalább öt új munkahely jön létre” – részletezte az államtitkár. Hegedüs Csilla hozzátette, hogy céljuk ezeknek a vállalkozásoknak a monitorizálása is, annak érdekében, hogy azok megfelelően működjenek, és a létrehozott munkahelyek hosszútávon megmaradjanak.  

 

kapcsolódó

Hírlevél