Hétfőn hivatalosan megnyitották a Victoria Palotában a Protecting Europe in Turbulent Times. Bucharest Leaders Summit: Enduring Power of Solidarity konferencia-sorozatot

Hétfőn hivatalosan megnyitották a Victoria Palotában a Protecting Europe in Turbulent Times. Bucharest Leaders Summit: Enduring Power of Solidarity konferencia-sorozatot

Románia kormánya adott otthont hétfőn a Protecting Europe in Turbulent Times. Bucharest Leaders Summit: Enduring Power of Solidarity konferenciasorozat hivatalos megnyitójának. A konferencia-sorozatot a MediaUno Press Group szervezi, együttműködésben az Országos Statisztikai Intézettel, a Fenntartható Fejlődés Főosztály támogatásával.

Nicolae Ciucă miniszterelnök a konferencia megnyitójára küldött videóüzenetében kiemelte az állampolgárok biztonságával kapcsolatos kihívásokat, de a szolidaritás fontosságát is:

„A háború szenvedései közelebb kerültek Románia határaihoz, mint azt bárki szerette volna. Nyugati partnereink példaértékűnek minősítik Románia szolidaritását, a civil társadalom különleges hozzájárulásának köszönhetően, az ukrajnai menekültek támogatásában. Meggyőződésem, hogy csak ilyen hozzáállással építhetünk jobb társadalmat. Mivel a szolidaritás nem korlátozódhat a jelenre, szolidaritást kell mutatnunk a jövő generációival is.  Minden nehézség, amelyen ezekben a pillanatokban keresztül megyünk, csak akkor erősít meg bennünket, mint nemzetet, és az egész európai közösséget, ha szolidárisak maradunk, és elkötelezettek vagyunk a humanizmus, a szabadság és a fenntarthatóság elvei mellett.”

Borbély László államtanácsos, a kormány Fenntartható Fejlődés Főosztályának koordinátora a fejlesztési lehetőségekről és a vezetés megerősítésének szükségességéről beszélt:

„Mint házigazda szeretném elmondani, örömömre szolgál, hogy a meghívottak ilyen nagy számban elfogadták a felkérést, és hogy a társadalom minden rétege a legmagasabb szinten képviseltette magát.  Különösen ezekben a viharos időkben rendkívül fontos, hogy Románia vezetése a fenntartható fejlődéshez szükséges, megfontolt döntéseket hozzon. A Fenntartható Fejlődés Főosztály katalizátor, és mindig csatlakozik azokhoz a kezdeményezésekhez, amelyek célja, hogy teret biztosítsanak a párbeszédnek, amelyre társadalmunknak égetően szüksége van. Ahogy a fenntartható fejlődés kapcsán megmutattuk, hogy a nemzetközi közösség által is elismert regionális csomópont lehetünk, Romániának megvannak a képességei és lehetőségei arra, hogy számos területen regionális vezetővé váljon, amint az az előadók hozzászólásaiból is kiderült.”

A Protecting Europe in Turbulent Times. Bucharest Leaders Summit: Enduring Power of Solidarity május 27-ig tart. A szinte naponta megrendezésre kerülő konferenciák nagy érdeklődésre számot tartó témákra fókuszálnak, mint például: energia, oktatás, egészségügy, demográfia, digitalizáció, ipar és befektetések. A MediaUno Press Group és az Országos Statisztikai Intézet által kezdeményezett rendezvényre az idén nyolcadik alkalommal kerül sor.

A nyitókonferencián a döntéshozatal minden szintjéről olyan személyiségek szólaltak fel vagy üzentek, mint: Nicolae Ciucă miniszterelnök; Mircea Geoană NATO-főtitkár-helyettes; elnöki tanácsadók; európai biztosok; jelenlegi és volt miniszterek; az INS elnöke, Tudorel Andrei; az ortodox egyház magas rangú képviselői; nagykövetek; parlamenti és európai parlamenti képviselők; a román hadsereg, és más társadalmi rétegek képviselői.

kapcsolódó

Hírlevél