Fél év alatt felére csökkent az illegális faanyag-szállítmányok száma

Fél év alatt felére csökkent az illegális faanyag-szállítmányok száma

Fél éve üzemeltük be a Sumal 2.0 faanyag-nyomonkövető rendszert, amellyel visszaszorítjuk az illegális fakitermelést, csökkentjük a bürokráciát, digitalizáljuk az engedélykibocsátás folyamatát és növeljük a faanyag nyomonkövethetőségének hatékonyságát. Az elmúlt hat hónap adatai azt mutatják, hogy a SUMAL 2.0 optimálisan működik. Öröm látni, hogy a lakosságot célzó erdőfelügyelő alkalmazás is nagy sikernek örvend, köszönjük az állampolgároknak a felelős hozzáállást, a Rendőrségnek és az Erdészeti Őrségnek az együttműködést. A törvény betartatásáért a hatóságoknak és a lakosságnak közösen kell erőfeszítéseket tennie” – mondta el az augusztus 3-án tartott sajtótájékoztatón Tánczos Barna környezetvédelmi miniszter, majd számadatokkal támasztotta alá kijelentését.

A SUMAL 2.0 180 napra kiterjedő statisztikái azt mutatják, hogy naponta átlagban kevesebb mint 1 illegális szállítmány van a megközelítőleg napi 15 000-ből, míg a 2020-as év ugyanezen időszakában a SUMAL első változatában regisztrált adatok értelmében egy napra 2,5 illegális faanyag-szállítmány jutott országszinten.

Ez az összehasonlítás is egyértelműen azt jelzi, hogy a SUMAL 2.0 már az első hat hónapban hatékonynak bizonyult és drasztikusan csökkentette az illegális fakitermelés mértékét Romániában. De mindez nem azt jelenti, hogy most hátradőlhetünk, a munkát folytatjuk! Az Országos Helyreállítási és Rezilienciaépítési Tervbe is belefoglaltuk a SUMAL 2.0 fejlesztését. A Helyreállítási Alapból 46 millió eurót különítettünk el a környezetvédelem terén való digitalizálásra, aminek fontos összetevője a faanyag-nyomonkövető rendszer. Olyan beruházásokat fogunk finanszírozni, mint például a szatellites megfigyelőrendszer” – magyarázta a szaktárca vezetője.     

A SUMAL 2.0 rendszerbe eddig több mint 64 000 felhasználó regisztrált, akik hozzávetőlegesen 21 millió köbméter faanyag szállítására több mint 2,2 millió szállítási kísérőlevelet állítottak ki, ami naponta átlagosan 12 600 iratot jelent. 2020 ugyanezen periódusában, februártól júliusig a SUMAL régi verziójában 17,3 millió köbméter fára 1,9 millió kísérőlevelet generáltak. A különbség abban rejlik, hogy a SUMAL új verziójába a fűrészpor, a pellet és a brikett is bevezetendő. Továbbá az illegális fakitermelés visszaszorításához a SUMAL 2.0-nak a valós időben való, GPS-es követőrendszer, a szállítmányról feltöltendő képek, a többkulcsos ellenőrzés és más funkciói is hatékonyan hozzájárulnak.

Az inspectorulpadurii.ro honlapnak megközelítőleg 56 000 látogatója volt, akik több mint 227 000 lekérdezést eszközöltek az oldalon. Android operációs rendszerű okostelefonra 22 500-an töltötték le az alkalmazást és 631 000 alkalommal ellenőrizték le a szállítmányok törvényességét.  

Július 19-étől az erdőfelügyelő alkalmazás iOS operációs rendszerű okostelefonra is letölthető az App Store-ból.

Így az elmúlt hat hónapban az állampolgárok összesen több mint 858 000 alkalommal ellenőrizték a faanyag-szállítmányok törvényességét. A Speciális Távközlési Szolgálat által közzétett adatok alapján ebben a periódusban 3468 hívást regisztráltak a 112-es segélyhívó számon illegális faanyag-szállítmány gyanúja miatt. 754 esetben indítottak vizsgálatot, ebből végül 123 szállítmány bizonyult törvénytelennek. 212 900 lej értékben 117 büntetést róttak ki, 307 köbméter fát és 24, a faanyag illegális szállításánál használt gépjárművet koboztak el, valamint 20 bűnügyi eljárást indítottak.

Mindeközben a Rendőrség is hatékonyan végezte a munkáját a faanyag törvénytelen szállításának felszámolása érdekében: 19 721 ellenőrzés során 20 850 köbméter fát koboztak el, 12,5 millió lej értékben szabtak ki bírságot és 5952 esetben indítottak eljárást az ügyben.

kapcsolódó

Hírlevél