Fejlesztési minisztérium: 500 millió euróra pályáztak az önkormányzatok az első órában

Fejlesztési minisztérium: 500 millió euróra pályáztak az önkormányzatok az első órában

Ma reggel 10 órakor nyitotta meg a fejlesztési minisztérium a pályázati kiírást arra az összesen 2,7 milliárd eurós önkormányzati alapra, amelyből a települések fejlesztését és zöldebb infrastruktúráját finanszírozza a szaktárca. Az első egy órában 784 kérés érkezett, összesen több mint 500 millió euró értékben – jelentette be Cseke Attila RMDSZ-es fejlesztési miniszter.

Mint ismeretes, a minisztérium az épületek és tömbházlakások energiatakarékossá, földrengésbiztossá és tűzbiztossá tételét is finanszírozza, összesen 2,8 milliárd euróval. A pályázati kiírás kezdetekor hasonló sikerről számolt be a szaktárca a pályázást illetően.

A helyreállítási alapból finanszírozott beruházásokra érvényes törvénykezés értelmében május 16-án, ma reggel 10 órakor indult a pályázás. Az önkormányzatok egyszerűen és átláthatóan, digitálisan pályázhatnak a minisztérium által biztosított felületen. 11 óráig 500 millió euróra iktattak kérést a pályázók – mutatott rá Cseke Attila. A letett pályázatok számát, illetve a fennmaradó költségkeretet valós időben lehet követni a minisztérium honlapján.

Mint ismeretes, a fejlesztési minisztérium az önkormányzatoknak szánt, összesen 2,73 milliárd eurós költségvetésből 5.522 fiataloknak, orvosoknak és tanároknak szánt, környezetbarát lakást épít országszerte összesen, illetve 1.091 kilométer bicikliutat. Továbbá fejleszti a zöldebb, környezetbarát közlekedést 1.135 elektromos és környezetbarát autóbusz és egyéb tömegközlekedési eszköz beszerzésével, amelyhez 13.200 töltőállomást is biztosít. A fejlesztési minisztérium továbbá finanszírozást nyújt a vidéki középületek felújítására is.

kapcsolódó

Hírlevél