Fejlesztési Minisztérium: a lakások, kórházak és iskolák földrengésbiztonságát szolgálja a szerdán elfogadott jogszabály

Fejlesztési Minisztérium: a lakások, kórházak és iskolák földrengésbiztonságát szolgálja a szerdán elfogadott jogszabály

Az RMDSZ javaslatára döntött szerdai ülésén a kormány arról a jogszabályról, amely mentén a fejlesztési minisztérium földrengésbiztossá teszi az épületeket – jelentette be Cseke Attila szaktárcavezető. A fejlesztési miniszter elmondta: a tömbházlakások mellett a kórházak, iskolák és műemléképületek, a középületek földrengésbiztossá tételét is megengedi az új jogszabály, a finanszírozás nem visszatérítendő és százszázalékos. 
 
Az elmúlt évtizedekben alig néhány tíz épületet tettek földrengésbiztossá minisztériumi támogatásból, a fővárosban több mint kétezer, az ország többi részében több mint négyszáz veszélynek kitett épület van, ezért a fejlesztési minisztérium hatékonyabb intézkedéssorozatot javasolt, amit most elfogadott a kormány – mutatott rá Cseke Attila. 
 
A hatályos rendelkezésektől eltérően az új jogszabály értelmében nem kell minden évben újrakezdeni az épület felújításával, földrengésbiztossá tételével kapcsolatos eljárásokat, ez volt az egyik oka annak, hogy kevés épületet sikerült felújítani eddig, véli Cseke Attila. 
 
Az új jogszabály több éves keretet szab meg a munkálatokra, és a finanszírozás teljes mértékben állami vagy uniós, sem az önkormányzatoktól, sem a lakóktól nem kér önrészt a fejlesztési minisztérium – mondta el Cseke Attila. 
 
A jogszabály része a Helyreállítási Alap kapcsán vállalt közigazgatási reformoknak, és a most megteremtett jogalap mellett a fejlesztési minisztérium a szükséges finanszírozást is biztosítja.
 
 A szaktárca 217 millió eurót biztosít az épületek földrengésbiztossá és energiatakarékossá tételére. Az összeget a Helyreállítási Alapból fedezi, és körülbelül 350 épület felújítására elegendő.

kapcsolódó

Hírlevél