Együttműködési Chartát írtak alá a Marosvásárhelyi Metropolisz Övezet önkormányzatai

Együttműködési Chartát írtak alá a Marosvásárhelyi Metropolisz Övezet önkormányzatai

Marosvásárhelyt és a környező településeket érintő fejlesztések érdekében fogtak össze a metropolisz övezet önkormányzatai. Péter Ferenc, a Maros Megyei Tanács elnöke és Soós Zoltán, Marosvásárhely független polgármesterjelöltje, valamint a metropolisz övezet 11 polgármestere és alpolgármestere írta alá azt az Együttműködési Chartát, amelyben a térség fejlesztését célzó tervek közös megvalósítását vállalták fel az önkormányzatok vezetői.

Az Együttműködési Charta aláírását Péter Ferenc, a Maros megyei önkormányzat elnöke kezdeményezte, aki szerint a térség sokat veszített azzal, hogy az elmúlt időszakban nem volt egy valós együttműködés Marosvásárhely és a metropolisz övezet többi települése között. 

„A Marosvásárhelyi Metropolisz Övezet Egyesület 15 éve létezik, de ez idő alatt az egyesületnek egyetlen fontos beruházást sem sikerült megvalósítaniaEnnek Marosvásárhely jelenlegi polgármestere, Dorin Florea volt az oka, aki szabotált minden kezdeményezést, de új, megvalósítható projektötletekkel sem állt elő. Ma azért gyűltünk itt össze, hogy ezen változtassunk, és egy mindeddig példátlan megye és város közötti együttműködéssel mutassuk meg, hogy igenis lehet együtt dolgozni, és lehet közösen sikereket elérni” – fogalmazott Péter Ferenc.

A Maros Megyei Tanács elnöke hangsúlyozta, „Maros megyének megvan a földrajzi adottsága ahhoz, hogy Erdélyben meghatározó és megkerülhetetlen gazdasági szerepet töltsön be, Marosvásárhely pedig szinte megkerülhetetlen, hiszen az egyetlen város Erdélyben, ahol két autópálya kereszteződik, nemzetközi reptérrel és a vasúttal rendelkezik. Ez pedig egy olyan lehetőség, amit nagyon nagy hiba lenne nem kihasználni” – mondta a tanácselnök.

Péter Ferenc kiemelte, tanácselnökként a következő években az önkormányzati vezetőkkel közösen azon fog dolgozni, hogy Marosvásárhely újra a régió közlekedési és kereskedelmi központja legyen. „A mai napon arra vállalkozunk, hogy közös erővel megépítjük Marosvásárhely Mezőség felőli terelőútját, a repülőtér és az autópálya találkozásánál kialakítunk egy gazdasági csomópontot, javítjuk a közszállítást és kerékpárút-hálózatot építünk ki a metropolisz övezeten belül” – tette hozzá.

A következő években Marosvásárhely már nem gátolni fogja a térség fejlődését, hanem a fejlesztések egyik kezdeményezője lesz, jelentette ki a Charta aláírása előtt Soós Zoltán független polgármesterjelölt.

Működtetni fogjuk a Marosvásárhelyi Metropolisz Övezetet! Ebben állapodtunk meg a mai napon. Ennek eddig sem a jelen lévő polgármester urak vagy a Megyei Tanács volt az akadálya. Marosvásárhely azonban változás előtt áll. Nem csak a polgármester névtábláját fogjuk lecserélni, hanem azt a szemléletet is, ami az elmúlt húsz évben uralkodott” – hangsúlyozta Soós Zoltán. Hozzátette, „Az összesen 14 települést magába foglaló metropolisz társulás már a 2021-2027-es pályázati ciklusban olyan forrásokat képes megszerezni, amelyeknek köszönhetően a városban és térségében jelentős infrastruktúra-fejlesztés veheti kezdetét”.

A független polgármesterjelölt szerint a Chartába foglalt tervek közül a Marosvásárhely észak-nyugati oldalára tervezett körgyűrű megépítése az egyik legfontosabb közös cél és ez érinti a lehető legközvetlenebbül a marosvásárhelyi embereket is.

„A választások után azonnal elkezdjük a saját városi körgyűrű megépítését. Nem várunk tovább a kormány által a Maros déli oldalára tervezett terelőút elkészítésére. Ezért a Maros északi oldalán, Nyárádtő-Marosszentkirály-Marosszentanna-Nagyernye települések térségben elkezdjük a saját, kb. 25 km hosszú városi körgyűrű megépítését, ami Nagyernyében csatlakozhat a kormány által épített Dél-Keleti terelőúthoz. A Maros Megyei Tanáccsal, valamint a Metropolisz Övezettel még októberben elindítjuk az ehhez szükséges procedúrát” – mondta Soós Zoltán.

Az Együttműködési Chartát Péter Ferenc tanácselnök és Soós Zoltán független polgármesterjelölt mellett 11 önkormányzat vezetője írta alá: Ákosfalva, Nyárádkarácsony, Jedd, Koronka, Kerelőszentpál, Maroskeresztúr, Marosszentkirály, Marosszentgyörgy, Mezőpanit, Mezőcsávás és Nagyernye polgármestere, illetve alpolgármestere.

kapcsolódó

Hírlevél